Dla osób walczących z nadmiarem tkanki tłuszczowej, każdy składnik diety, który zwiększyć może wydajność tego procesu jest na wagę złota. Odpowiednia kompozycja redukcyjnego jadłospisu, nie powinna ograniczać się jedynie do zapewnienia ujemnego bilansu kalorycznego i odpowiedniej podaży błonnika i białka.
Układając dietę należy wziąć pod uwagę szereg innych czynników żywieniowych, mających potencjalny wpływ na tempo utraty tłuszczowej masy ciała.
Akurat tak się składa, że pewne produkty żywnościowe bardziej sprzyjają redukcji tłuszczu niż inne i co ciekawe, najczęściej „diabeł tkwi w szczegółach”. Wyniki badań amerykańskich naukowców wskazują, że znakomitym sposobem na przyspieszenie tempa utraty wagi jest uwzględnienie w diecie zielonej herbaty z dodatkiem cynamonu.
Zarówno liście herbaty, jak i cynamon są źródłem wielu bioaktywnych związków z grupy polifenoli. W obiegowym ujęciu docenia się zazwyczaj ich „antyoksydacyjny” potencjał, czyli zdolność do neutralizowania reaktywnych form tlenu, działających w nadmiarze destrukcyjnie na narządy i tkanki ludzkiego organizmu. Warto jednak trochę bardziej się pochylić nad potencjałem tkwiącym w tych substancjach.
Polifenole
Polifenole z zielonej herbaty i cynamonu są w stanie usprawnić przebieg wielu procesów metabolicznych, regulując wrażliwość tkanek obwodowych na działanie insuliny – ważnego hormonu uczestniczącego w gospodarce energetycznej organizmu.
Związki te zmniejszają także akumulację lipidów oraz sprzyjają aktywacji kinazy zależnej od AMP, która ułatwia zużywanie materiałów zapasowych (np. kwasów tłuszczowych) oraz usprawnia transport związków energetycznych do komórek mięśniowych. Kofeina zawarta w zielonej herbacie nasila proces termogenezy – czyli produkcji ciepła, co powoduje zwiększenie wydatku energetycznego.
Jak często i ile zielonej herbaty pić?
Herbatę zieloną w czasie odchudzania warto pijać przynajmniej 3 - 4 razy dziennie, zalewając ją gorącą, ale nie gotującą się wodą i parząc około 1 – 3minut. Do herbaty można dodać cynamonu, ale przyprawy tej można używać także niezależnie od częstotliwości i ilości picia zielonego naparu, dodając do wybranych potraw.
Choć ani cynamon, ani zielona herbata nie przynoszą spektakularnych efektów, jeśli chodzi o odchudzanie, to ich biologiczny potencjał sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.
Źródła:
Tea and cinnamonpolyphenols improve themetabolic syndromeHEPING CAO, BOLIN QIN, KIRAN S. PANICKAR, RICHARD A. ANDERSON
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.