Każdy, kto dba o swoją sylwetkę i nie tylko- przynajmniej raz próbował owsianki, placków owsianych czy batoników na bazie tychże płatków. Są one wartościowe, ale chciałam przybliżyć ich ciekawy zamiennik – mianowicie płatki jaglane.

Przeczytaj koniecznie:

Kasza jaglana – dla zdrowia, sylwetki i urody

Źródło węglowodanów

Płatki te są doskonałym źródłem wartościowych węglowodanów, których nie powinno brakować w naszej diecie. Na ich bazie można prostym sposobem zrobić wiele ciekawych dań i przekąsek.
Między innymi jaglankę zapiekaną w piecu np. z jabłkiem, migdałami i odżywką białkową, można zrobić z nich batoniki jaglane z bakaliami, placuszki jaglane, a nawet ciasto. Mogą być też użyte jako zdrowy zamiennik panierki do mięsa czy ryby.

Źródło witamin i składników mineralnych

Są one źródłem wielu witamin i minerałów. Uważa się je za składnik prozdrowotny z uwagi na ich szczególne właściwości. Zawierają sporo witamin, przede wszystkim tych z grupy B oraz witaminę E, ponadto znaleźć w nich można takie składniki mineralne, jak: krzem, fosfor, wapń, potas, cynk, żelazo, magnez.

Korzystne działanie na organizm

Ich korzystne działanie zauważyć można w funkcjonowaniu układu pokarmowego, z racji sporej zawartości błonnika pomagają one też usuwać toksyny z organizmu, usprawniają trawienie oraz niwelują problemy z zaparciami.
Wpływają one też bardzo korzystnie na układ nerwowy, przyczyniają się do łagodzenia skutków zmęczenia, wzmagają koncentrację, ale też usuwają bezsenność. Odnotować również można pozytywne działania na układ moczowy, gdyż działają lekko moczopędnie, dzięki temu usprawniają też pracę nerek.
Warto także zauważyć, że płatki jaglane korzystnie wpływają na naszą cerę, skórę i paznokcie.
Płatki te bardzo dobrze służą osobom, które mają problemy z biegunkami, gazami czy bólami brzucha, gdyż są bardzo dobrze tolerowane. Nie zawierają glutenu, więc sięgać po nie mogą też osoby, które z powodu celiakii czy problemów autoimmunologicznych powinny unikać glutenu. Proso, z którego pochodzą płatki jest produktem bezglutenowym.
Płatki jaglane na pewno warto wprowadzić do swojej codziennej diety na stałe, bądź jako zamiennik płatków owsianych.