Wielkanoc na polskich stołach to przede wszystkim jajka, mazurki, wielkanocna babka, pascha, żurek, biała kiełbasa, pasztety i chrzan. Co jadają nasi sąsiedzi? Jakie potrawy pojawiają się na stołach pozostałych Europejczyków w czasie Wielkanocy?

Wielkanocne potrawy w Niemczech

W Niemczech ważną postacią w czasie Wielkanocy jest zajączek. Dzieci wierzą, że to on przynosi im prezenty. Popularne są kosze słodkości, a wśród nich czekoladowe zajączki.

Według niektórych przekazów, to właśnie w Niemczech w XVIII wieku pierwszy raz pojawił się zajączek wielkanocny będący obecnie symbolem świąt wielkanocnych w całej Europie.

W czasie świątecznego śniadania na niemieckich stołach królują jajka, wędliny, pasztety, a także tradycyjna niemiecka kiełbasa. Wśród słodkości pojawiają się m.in. serniki, a także babki drożdżowe i owocowe strudle.

Wielkanocną potrawą jest również biały ser, któremu nadaje się kształt jajek.

W okresie wielkanocnym w niemieckich domach pojawiają się także zupy, w tym dyniowa i kminkowa oraz mięsa: boczek, pieczona szynka. Potrawą wielkanocną jest również zrobiony z surowego mięsa wieprzowego, papryki, cebuli i natki pietruszki hackepeter, który wygląda jak tatar.

Co jedzą Hiszpanie?

Podobnie jak Polacy, Hiszpanie przywiązują ogromną wagę do tradycji związanych z wielkanocnymi potrawami.

Wielkanocne zwyczaje i potrawy są jednak w Hiszpanii zupełnie inne niż w Polsce.

Na Wielkanocnym stole w Hiszpanii znajdziemy szpinak z ciecierzycą, dorsza z pomidorami, torrijas, czyli hiszpańskie danie słodkie, przyrządzane ze smażonego chleba. Danie z dużą ilością cukru i tłuszczu.

Tradycją jest również „Mona de pascha” – Wielkanocna małpa – ciasto drożdżowe z jajkiem w środku. Tradycyjnie ciasto takie zawierało ugotowane jajko. Teraz zastępuje się je jajkiem z czekolady.

Co znajduje się na stołach mieszkańców Wielkiej Brytanii?

Ważnym elementem świątecznego śniadania są gotowane jajka. Symbolizują one nadejście nowego życia.

Na Wielkanocny obiad podaje się pieczoną jagnięcinę. Danie to wywodzi się z kultury żydowskiej.

Na deser Anglicy tradycyjnie jadają pudding. Wielkanocny pudding ma formę tarty z custardem, czyli słodkim sosem. Przypomina on znany nam budyń posypany rodzynkami.

Jako słodki podwieczorek serwuje się również ciasto z owocami w polewie marcepanowej – tak zwany Simnel cake. Na brzegach ciasta umieszcza się dwanaście marcepanowych kulek, które symbolizują dwunastu apostołów Chrystusa.

Wielkanocne potrawy w Rosji

W Rosji, podobnie jak u nas, zachował się zwyczaj przygotowywania Wielkanocnej święconki. Kosz Wielkanocny musi być pełen takich produktów jak biały ser, masło, chrzan, sól, jajka, kiełbasa, drożdżowa babka paschalna z migdałami, kandyzowanymi owocami, orzechami i rumem – nazywana kuliczem.

Poza wspomnianym kuliczem, w Rosji w czasie świąt Wielkanocnych nie może zabraknąć paschy – tradycyjnego deseru przygotowanego z białego sera, wanilii i mnóstwa bakalii.

Ponadto podaje się dania mięsne – na przykład pieczonego prosiaka, a także wędliny, pierogi, kulebiak z kapustą oraz napój z dodatkiem świeżego soku z żurawin, tak zwany mors.

Co jedzą Francuzi?

Francuzi kochają słodycze, dlatego świąteczne stoły uginają się pod ciężarem czekolady i innych słodkich przysmaków.

Podobno Francuzi w czasie  świąt Wielkanocnych zjadają ponad 14 ton czekolady. W sklepach w tym czasie znajduje się mnóstwo czekoladowych jajeczek, zajączków, dzwoneczków i baranków.

Tradycją jest chowanie czekoladowych smakołyków w zakamarkach domów i ogrodów, a następnie poszukiwania słodkich skarbów.

Tradycyjną potrawą Wielkanocną we Francji jest marynowany udziec jagnięcy.

Wielkanoc w Szwecji

W Szwecji na Wielkanocnym stole królują przygotowane na różne sposoby jajka. Wśród innych typowo szwedzkich potraw znajdziemy jagnięcinę oraz Janssons frestelse.

Janssons frestelse  to zapiekanka z ziemniaków, cebuli, szprotek, z dodatkiem śmietany i białego pieprzu.

W Szwecji znajdziemy również dużo potraw rybnych, głównie z łososia i śledzia.

Popularnym deserem jest tort marcepanowy.

Podsumowując, co kraj to obyczaj. Każdy kraj ma swoje własne tradycje i tradycyjne Wielkanocne potrawy. To, co łączy właściwie wszystkie kraje – to jajka. Są one bowiem symbolem nowego życia, nowego początku. Nieodłącznie wiążą się ze Świętami Wielkanocnymi.