Słodki smak jest jednym z pięciu podstawowych smaków, który lubi chyba każdy. Mało jest osób, dla których słodkości mógłby nie istnieć. Ma to swoje uzasadnienie i wynika z naszej fizjologii. Można by sięgnąć nawet dużo wcześniej i stwierdzić, że słodki smak jest Paleo.

Już wtedy instynkt kierował obecne ludy ku słodkiemu. Wynikało to z tego, że gorzki smak oznaczał często truciznę. Poprzez smak słodki określić można było, czy dana roślina nadaje się do spożycia.

Obecnie ochota na słodkie wynika w dużej mierze z reakcji naszych neuroprzekaźników i hormonów. To właśnie uczucie słodkiego smaku powoduje wydzielanie hormonów szczęścia, takich jak serotonina i endorfiny. Można więc stwierdzić, że słodki smak mamy we krwi.

Niestety jak dobrze zdajemy sobie z tego sprawę, spożywanie słodkiego w dużej mierze związane jest z dostarczeniem przetworzonych cukrów prostych, a co z tym związane - wpływem na naszą sylwetkę, jak i zdrowie.

Co więc zrobić, aby zaspokoić często pojawiającą się, silną ochotę na słodkości, a zarazem ograniczyć do minimum negatywny wpływ na organizm? Jest kilka sposobów na to, aby chociaż w pewnym stopniu sobie z tym poradzić. Oto najciekawsze z nich.

Bezkaloryczne zamienniki cukru

To właśnie dodatek różnego rodzaju słodzików czy polioli do posiłków na słodko powinien pomóc nam w zaspokojeniu ochoty na słodkie. Wymienić należy tutaj, np.:

  • stewię,
  • aspartam,
  • acesulfam potasowy,
  • sukralozę,
  • cyklaminiany,
  • sacharynę,
  • trehalozę,
  • tagatoza.

Słodziki, w szczególności najpopularniejsza z nich w świecie fit, pochodzenia naturalnego – stewia mają dość dziwny posmak. Niestety nie każdemu on odpowiada. Część z nich również traci swoją słodkość pod wpływem obróbki termicznej. Na przykład pieczenia. Niektóre osoby mogą również mieć wątpliwości co do ich stosowania, jako związków syntetycznych (w większości przypadków). W takiej sytuacji warto pomyśleć o poliolach, tzw. cukrolach. Związkach słabo wchłanialnych przez układ trawienny i mających trochę mniejszą słodkość niż tradycyjny cukier. Posiadają jednak ciekawe właściwości zdrowotne, a wysoka popularność, np. ksylitolu, erytrytolu sprawia, że można je kupić za dość nieduże pieniądze. Wyróżniamy wśród nich:

  • ksylitol,
  • erytrytol,
  • maltitol,
  • mannitol,
  • sorbitol,
  • laktitol.

Dodatek ich do takich posiłków jak omlety, naleśniki, ciasta, ciastka, ryże, kasze, makarony z nabiałem, owocami czy orzechami powinny w znacznym stopniu pomóc w walce ze "słodyczami".

Odżywka białkowa

Wśród osób zajmujących się kształtowaniem swojej sylwetki, białko w diecie odgrywa istotną rolę. Poza swoim głównym zadaniem, jakie spełnia, odżywka białkowa posiada również pyszny smak, który może pomóc, gdy najdzie nas chęć na słodkie. Dostępność różnego rodzaju urozmaiconych smaków powinna zadowolić każdego. Spożycie porcji odżywki nie tylko uzupełni braki białka, ale również zaspokoi ochotę na słodkie, a nawet okazyjne stosowanie w większej ilości na pewno nie zaszkodzi. Podobnie jak w przypadku słodzików, dodawać można ją również do posiłków na słodko, w celu poprawy ich smaku.

Batony białkowe

Można powiedzieć, że batony białkowe to połączenie dwóch wcześniejszych produktów w formie bardziej przypominającej słodycze. Co już wizualnie jest w stanie przekonać nas do zaspokojenia ochoty. Warto zwrócić uwagę, aby wybierać te oparte na białku dobrej jakości, unikając dodatków cukrów, a bazujących na błonniku, poliolach. Bez wątpienia pomogą nam w trudnych sytuacjach, przy okazji nie wymagając czasu na przygotowanie.

Odpowiednio dobrana dieta

W zasadzie punkt ten powinien znaleźć się w artykule jako pierwszy. To właśnie odpowiednie odżywianie, dobrana ilość kcal, regularność posiłków w znacznym stopniu pomaga w ograniczeniu ochoty na słodkie. Jak wykazują badania, wśród kobiet gdzie spożycie kcal obniżone było ok. 40% w stosunku do ich zapotrzebowania kalorycznego, czyli podchodzące pod głodówki, zdecydowanie częściej obserwowano zwiększoną ochotę na słodkie i podjadanie. Przyzwyczajenie organizmu do regularnych posiłków powoduje, że jesteśmy najedzeni od posiłku do posiłku i chęć słodkiego występuje zdecydowanie rzadziej.