Odpowiednie spożycie warzyw i owoców ma istotny wpływ na zdrowie i kondycję psychofizyczną. Bez tych pokarmów trudno byłoby zaspokoić zapotrzebowanie na niezbędne dla nas składniki pokarmowe takie jak potas. Jarmuż ze względu na wyjątkowe walory odżywcze jest jednym z tych warzyw, które szczególnie warto włączyć do swojego menu. Chcesz wiedzieć dlaczego? Zapraszam do dalszej lektury!
Jarmuż to potężna dawka witaminy K
Witamina K pełni w naszym organizmie bardzo ważną rolę, uczestnicząc w procesach krzepnięcia krwi i wykazując działanie przeciwkrwotoczne. Najnowsze badania wskazują jednak, że ma ona także działanie przeciwnowotworowe, a dodatkowo wpływa także korzystnie na gospodarkę wapniową. Jarmuż jest nieprzeciętnie dobrym źródłem tej witaminy. W stugramowej porcji zawarta jest taka jej dawka, że pozwala pokryć ponad 1000% dziennego zapotrzebowania. Należy pamiętać, ze witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, chcąc ją dobrze przyswoić powinniśmy spożyć jarmuż w towarzystwie innych, zawierających tłuszcz pokarmów.
Jarmuż to bogactwo witaminy C
Witamina C jest ważnym antyoksydantem, chroni nasz organizm przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników, bierze udział w procesie syntezy kolagenu, wspiera układ odpornościowy. Niestety jest też bardzo nietrwała i szybko wyczerpują się jej ustrojowe zapasy, stąd też warto dostarczać ją przy każdej możliwej okazji. Wystarczy zjeść 100 g jarmużu, by pokryć około 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę
Jarmuż to znakomite źródło wapnia
Jarmuż na tle innych warzyw zawiera rekordową dawkę wapnia. Wynosi ona około 150 mg na 100 g tego warzywa. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek to około 900 – 1300 mg na dobę. Uwzględnienie w diecie jarmużu może okazać się szczególnie ważne w przypadku osób stroniących od nabiału, (np. ze względu na alergię na białka mleka lub nietolerancję laktozy), który stanowi podstawowe źródło wapnia w naszej diecie.
Jarmuż dostarcza żelaza
Jarmuż dostarcza także pewnej dawki żelaza, pierwiastka niezwykle ważnego dla prawidłowego transportu tlenu w organizmie. Warto przypomnieć, że niedobory żelaza zdarzają się bardzo często u młodych kobiet aktywnych fizycznie. Narażone na nie są także sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych obu płci, a zwłaszcza – maratończycy, triatloniści, kolarze. Zawartość żelaza w jarmużu wynosi około 1,7 mg, przy przeciętnym, dziennym zapotrzebowaniu mieszczącym się od 10 do 18 mg.
Jarmuż to karotenoidy i polifenole
Oprócz wspomnianej wcześniej witaminy C jarmuż zawiera także pakiet innych, silnych antyoksydantów, które chronią organizm przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników. Na szczególną uwagę zasługuje duże stężenie karotenoidów takich jak beta-karoten, który skądinąd jest także prekursorem witaminy A, (Wystarczy zjeść 100 g jarmużu, by pokryć ponad 300% zapotrzebowania na tę witaminę).
Jarmuż zawiera kwasy omega 3
Chociaż jarmuż, podobnie jak większość warzyw zawiera bardzo niewiele tłuszczu (bo zaledwie 0,7 g), to zawarte w nim kwasy tłuszczowe należą głównie do rodziny omega 3. Tłuszcze omega 3, takie jak obecny w jarmużu kwas alfa-linolenowy, stanowią niezwykle ważny, a przy tym również i deficytowy składnik diety. Badania naukowe wskazują, że posiadają one silne właściwości przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych i nowotworów.
Podsumowanie
Jak widać istnieje kilka dobrych powodów, by włączyć jarmuż do diety. Chociaż wydawać by się mogło, że jest to warzywo nietypowe, rzadki i drogie, to fakty są zupełnie inne. Jarmuż jest dziś produktem ogólnodostępnym. Znaleźć go można zarówno w marketach oraz dyskontach, jak również w drobnych „warzywniakach”. Warto z tego skorzystać.