Czym zastąpić słodycze?

Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że regularne sięganie po słodycze prędzej czy później prowadzi do problemów z nadmierną masą ciała, nieprawidłowym składem ciała oraz problemów zdrowotnych. Mimo to wiele osób ma problemy z rezygnacją ze słodkości. Dlaczego tak trudno nam z nich zrezygnować? Kiedy najczęściej po nie sięgamy? Czym możemy jest zastąpić?

Co znajduje się w słodyczach?

Słodycze nazywane są bardzo często potocznie pustymi kaloriami. Określenie to nie pojawiło się bez powodu. Słodycze to produkty przetworzone, pozbawione wartościowych substancji takich jak witaminy i składniki mineralne, dostarczające sporej ilości kalorii.

Jednak nie tylko ich kaloryczność sprawia, że są to produkty sprzyjające gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Ogromny wpływ ma na to ich charakterystyczny skład.

W słodyczach wyróżnić możemy dwa główne składniki: cukier rafinowany oraz tłuszcze rafinowane, bardzo często tłuszcze utwardzone.

Jest to połączenie, jakiego nie znajdziemy w żadnym nieprzetworzonym produkcie.

Tymczasem połączenie tłuszczu i cukru sprawia, że słodycze są kaloryczne i smakowite, dzięki czemu chętnie po nie sięgamy.

Spożywanie słodyczy jest szczególnie niebezpieczne dla wyglądu naszej sylwetki ze względu na fakt, że po ich spożyciu dochodzi do wyzwolenia specyficznej odpowiedzi hormonalnej, towarzyszy temu częściowe wyłączenie mechanizmów odpowiedzialnych za łaknienie. W efekcie spożywamy wysokokaloryczne produkty, które nie dają sygnału sytości i z łatwością jesteśmy w stanie się nimi przejadać.

Cukier uzależnia

Regularne spożywanie słodyczy prowadzi do uzależnienia się od nich. Ponadto nasz organizm jest w stanie tolerować ich coraz większe ilości. Osoby szczupłe, rzadko spożywające słodycze, są w stanie zjeść ich o wiele mniej, niż osoby otyłe i/lub spożywające słodycze często.

Łatwo wpaść więc w błędne koło konsumpcji cukierków i ciasteczek. Im więcej i częściej je jadamy, tym więcej ich potrzebujemy i więcej jesteśmy ich w stanie spożyć.

Z tego powodu tak ciężko jest nam się z nimi pożegnać.

Kiedy najczęściej sięgamy po słodycze?

Po słodycze sięgamy w wielu sytuacjach. Bardzo często towarzyszy temu nuda lub emocje, takie jak stres, złość, smutek czy radość. Słodycze mają nam poprawiać nastrój i dodawać energii. W pewnym sensie skonsumowanie batona w chwili słabości potrafi nam pomóc. Niestety jedynie chwilowo i pozornie.

Gdy odczuwamy spadek energii, senność lub jest nam smutno, sięgamy po słodycze. Po ich spożyciu poziom cukru we krwi wzrasta. Zwiększeniu ulega również poziom tryptofanu we krwi, to z kolei wpływa na wytwarzanie serotoniny. Czujemy się lepiej, przychodzi tak zwany zastrzyk energii. Niestety cukier tak samo szybko jak wzrósł, tak samo szybko spada. Wraz ze spadkiem cukru, spada nasz poziom energii i dobry nastrój. Naturalnym odruchem się więc sięgnięcie po kolejne ciastko….

Konsekwencje spożywania słodyczy

Jak wspomniałam, słodycze wpływają na masę ciała i pogorszenie jego składu. To jednak nie jedyne konsekwencje spożywania słodkości.

Jedzenie słodyczy wiąże się również z negatywnym wpływem na stan naszego uzębienia oraz flory bakteryjnej. Jak wiadomo nasza flora bakteryjna ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. Duża ilość cukru w diecie może znacząco obniżać naszą odporność.

Spożywanie dużej ilości cukru zwiększa zapotrzebowanie organizmu na witaminy z grupy B, doprowadzając tym samym do niedoborów tych witamin.

Regularne spożywanie słodyczy może prowadzić również do rozwoju insulinooporności oraz cukrzycy typu II.

Szkodliwe są również obecne w słodyczach tłuszcze utwardzane. Przyczyniają się one do podniesienia poziomu cholesterolu, zwiększają ryzyko niepłodności, chorób serca, depresji oraz nowotworów.

Czym zastąpić słodycze?

Najprostszym rozwiązaniem jest zastąpienie słodyczy świeżymi owocami oraz orzechami.

Należy jednak pamiętać, że również po te produkty nie możemy sięgać bez opamiętania.

To, co z pewnością pomoże nam rozstać się ze słodyczami, to odpowiednia kaloryczność diety oraz prawidłowo zbilansowane posiłki. Ważne również by posiłki znajdujące się w naszej diecie dawały nam satysfakcję.

Dobrym pomysłem jest umieszczanie w diecie przygotowanych samodzielnie, zdrowych deserów. Poniżej zamieszczam kilka pomysłów, które mogą pomóc nam zastąpić słodycze.

Czekoladowy krem

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 4 sztuki namoczonych wcześniej daktyli.

Całość blendujemy na jednolitą masę.

Krem idealnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników.

Szejk owocowy

  • 1 dojrzały banan
  • 150g mrożonych truskawek,
  • 2 łyżki mleczka kokosowego,
  • miarka odżywki białkowej.

Całość dokładnie miksujemy.

Kulki mocy

  • 20 g białka o smaku wanilii
  • 100 g pestki dyni
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 6 daktyli
  • 30 g tahini
  • 1 łyżka kakao

Daktyle moczyć w bardzo gorącej wodzie ok 30 minut.

Wszystko zmiksować. Można obtoczyć np. w sproszkowanym migdale.

Schować do lodówki na przynajmniej 2 h.

Czekoladowe ciasto z fasoli

  • 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 250 g)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju kokosowego lub masła klarowanego (ghee)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Fasolę odsączamy, płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy jajka, kakao i sodę oczyszczoną. Całość blendujemy na gładką masę.. W garnku łączymy miód oraz olej kokosowy, wlewamy wszystko do miski z fasolą i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodajemy mąkę kokosową i delikatnie mieszamy całość. Powstałą masę wlewamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy przez 25 do 30 min.