Knoppers - idealny o wpół do dziesiątej rano

Nie ulega zupełnie wątpliwości, że to właśnie słodycze należą do najbardziej zagrażających produktów, które w niekorzystny sposób mogą wpłynąć na naszą sylwetkę, niemniej jednak nie oznacza to, że całkowicie musimy z nich rezygnować. Odpowiednie podejście do żywienia i treningu pozwala nam od czasu do czasu na zjedzenie czegoś, co wpisuje się w kategorię zwaną „nieczyste jedzenie”.

Kilka słów o “pożywnym wafelku” 

Knoppers produkowany jest przez niemieckie przedsiębiorstwo, które zajmuje się produkcją słodyczy. Przedsiębiorstwo to zostało założone w 1903 roku przez Augusta Storcka w Berlinie i jest jednym z najbardziej znanych przedsiębiorstw cukierniczych na rynku, zatrudniających prawie 6 tysięcy pracowników na całym świecie.

W telewizji, Internecie oraz sklepach, przez długi czas trwała kampania reklamowa wafelków Knoppers . Akcję tą  przygotowały dwie firmy Pahnke i Initiative Media, które reklamowały wafelka pod hasłem „dzień należy do Ciebie”.

Wspaniała reklama, która zachęca nas do zakupu. W reklamie tej pokazanych zostaje kilka osób, które w różnych sytuacjach, ale o tej samej godzinie tj.: 9:30 sięgają po Knoppersa, bo o tej godzinie „smakuje najlepiej” i przecież „teraz czas na Knoppersa”. Uśmiechnięci ludzie, zadowoleni z tego, że właśnie konsumują „pożywny wafelek”, bo przecież Knoppers jest nie tylko pożywny i  wartościowy, ale też „smakuje i dodaje sił” zapewne na cały dzień. Czy aby na pewno?

Knoppers “z mnóstwem dobry rzeczy w środku”

Przyjrzyjmy się zatem składowi tego popularnego wafelka. Jeden Knoppers to około 25g i 137kcal, a w jego skład wchodzą:

  • węglowodany – 13g,  w tym 8,7g cukrów
  • tłuszcze – 8,3g, w tym 4,6g kwasów tłuszczowych nasyconych
  • białko – 2,3g
  • sól – 0,09g 

Z reklamy dowiemy się, że Knoppers jest „wypieczony z pszennej mąki ” z dodatkiem „wartościowych orzechów” oraz „pożywną porcją mleka” i „wzmacniającym kakao”.

A co dokładnie w nim się kryje?

  • cukier
  • tłuszcz roślinny
  • mąka pszenna (12%)
  • mleko odtłuszczone w proszku (11,5%)
  • orzechy laskowe (9%)
  • pełnoziarnista mąka pszenna (6%)
  • kakao
  • tłuszcz mleczny (2,6%)
  • produkt z serwatki
  • skrobia pszenna
  • emulgator: lecytyna sojowa
  • śmietanka w proszku (0,3%)
  • kakao odtłuszczone
  • sól
  • aromat
  • syrop karmelowy
  • substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu

Łączna zawartość mleka to: 10%. Może zawierać śladowe ilości migdałów i orzeszków ziemnych, innych orzechów oraz jaj.

Nie da się oszukać, że niestety największy udział w tym wafelku stanowią cukier i tłuszcze roślinne. Knoppers jednak nie jest bez zalet. Plusem tego produktu jest obecność kakao, które jak wiadomo posiada wiele cennych właściwości. Między innymi zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, głównie polifenoli, które wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki. Znajdziemy w nim też pełnoziarnistą pszenną mąką, która jest bogactwem błonnika oraz wielu minerałów, takich jak: fosfor, cynk, żelazo oraz magnez. Wafelek ten w składzie zawiera również orzechy laskowe, które posiadają wiele właściwości odżywczych, wyróżnia je wysoka zawartość witaminy E, która jak wiadomo jest nazywana witaminą płodności. W orzechach laskowych znajdziemy również witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są między innymi za poprawne funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Zawarte w nich są również też minerały, takie jak wapń, potas czy fosfor.

“Pożywna porcja mleka”

Hasło chwytliwe, ale nie do końca prawdziwe. W Knoppersie znajdziemy mleko w proszku, dodawanie go do słodyczy i nie tylko nie jest grzechem, producenci nie ukrywają się z tym faktem, gdyż mleko w proszku podobnie jak mleko świeże ma tyle samo wapnia i białka oraz innych minerałów.
Mimo to sporo osób unika mlecznego, sproszkowanego odpowiednika „prawdziwego mleka”.

Nie bez przyczyny, mleko w proszku posiada również swoje minusy. Zawartość witamin jest zdecydowanie mniejsza niż w mleku świeżym. Sporo wysuszonych produktów, w tym mleka czy jaj posiada sporą ilość oksysteroli, są to utlenione pochodne cholesterolu. Spożywane w nadmiarze są one toksyczne dla komórek śródbłonka oraz mięśni gładkich tętnic, co może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Część badań wykazała również, że oksysterole sprzyjają powstawaniu nowotworów.

Oksysterole występują również w mięsie oraz w produktach mlecznych, ale największa ich zawartość jest właśnie w mleku i jajkach w proszku.

Aby uchronić się przed ich niekorzystnym działaniem powinniśmy wspomóc organizm, poprzez spożywanie antyoksydantów, pochodzących z warzyw czy owoców.

Podsumowując “teraz czas na Knoppersa”

Knoppers na tle innych słodkości nie wypada najgorzej. Ale należy zwracać uwagę na to, co staje się naszą „pożywną przekąską”. Ten jeden, dość małych rozmiarów, wafelek dostarcza nam prawie 140kcal, niestety większość z nich to w istocie cukier oraz tłuszcze. A gdy liczymy kalorie, ma to znaczenie. Nie uważam, by drastyczne podejście do diety przyniosło lepsze skutki.

Kształtowanie sylwetki to długa, wymagająca droga i na każdym kroku możemy dokonać wyboru. Niemniej jednak należy podejść do diety z dozą rozsądku, a wtedy nawet Knoppers nie przekreśli osiągnięcia naszego celu.