Nikt nie ma chyba problemu czy wątpliwości z tym, czy jabłko należy zakwalifikować do grupy owoców czy warzyw. Podobnie wygląda sprawa z marchewką, brokułami i innymi produktami pochodzenia roślinnego – intuicyjnie przypisujemy im odpowiednią kategorię. Gdyby jednak przyszło się zastanowić jakie cechy sprawiają, iż dany produkt należy do owoców czy warzyw, to mogłyby się pojawić pewne wątpliwości.
Pomidor to owoc?
Podział produktów pochodzenia roślinnego jest dość umowny – szczególnie jeżeli mówimy o nich w kategoriach kulinarnych czy żywieniowych. Inaczej sprawa wygląda z botanicznego punktu widzenia, tutaj zasady są dość jasne i nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Najogólniej pisząc, botanicy klasyfikują owoce jako tą część rośliny okrytonasiennej, która powstaje z przekształcenia organu generatywnego rośliny, czyli kwiatu i zawiera materiał siewny (nasiona – może się zdarzyć, iż niektóre owoce na skutek genetycznych manipulacji ich nie posiadają, np. bezpestkowe winogrona czy cytrusy). Z kolei, do warzyw zalicza się pozostałe części rośliny czyli korzenie, pędy, liście, a nawet kwiaty czy pączki. Botaniczny podział na warzywa i owoce może wprowadzić pewne zamieszanie. Zgodnie z nim, do owoców należą zarówno jabłka, gruszki, cytrusy, śliwki, etc., ale także pomidory, ogórki, cukinia, papryka i wiele innych – w tym również orzechy.
Kulinarny punkt widzenia
Z kulinarnego punktu widzenia, podział na warzywa i owoce dokonywany jest w oparciu o wrażenia smakowe. I tak produkty posiadające smak słodki bądź kwaśny klasyfikowane bywają jako owoce. Z tego też powodu, nadają się przede wszystkim do przygotowywania deserów bądź na przekąski. Z kolei do warzyw zalicza się te produkty roślinne, które w mniejszym stopniu są słodkie, a bardziej pikantne lub ostre – z tego też powodu częściej używane są jako dodatki do mięs i dań o smakach „wytrawnych”, rzadziej do deserów. Nie mniej jednak podział ten jest dość umowny, niejednoznaczny i opiera się przede wszystkim na intuicyjnym podejściu.
Różnice w wartości odżywczej warzyw i owoców
Zarówno warzywa i owoce stanowią bardzo urozmaiconą i niejednorodną grupę pod względem wartości odżywczych, trudno więc o wskazanie na jakieś generalne i konkretnie różnicujące cechy – istnieją owoce i warzywa mniej lub bardziej kaloryczne, zawierające mniej lub więcej błonnika, witamin, składników mineralnych czy związków fenolowych. Trudno wskazać na cechy typowe wyłącznie dla owoców lub tylko dla warzyw. Wiadomo natomiast, iż stanowią one niezwykle cenny, ale jak pokazują statystyki, pomijany i marginalizowany składnik diety.
Podsumowanie
Sposób klasyfikacji produktów pochodzenia roślinnego, w dużej mierze, uzależniony jest od tego czy jesteśmy botanikami czy kucharzami. W obiegowym ujęciu pomidor będzie zawsze warzywem, warto jednak wiedzieć, iż tak naprawdę jest owocem – mając na uwadze podejście ściśle naukowe.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.