Wymarzona sylwetka i zdrowe serce – możesz na nas liczyć
PoTreningu.pl pomaga nie tylko w osiąganiu wymarzonej sylwetki, ale i w utrzymaniu zdrowego organizmu. Przygotowaliśmy dla Ciebie dietę, która pomoże zmniejszyć poziom cholesterolu oraz utrzymać go na odpowiednim poziomie, a przy okazji schudnąć lub nabrać masy :)
Dietetyk PoTreningu.pl
Przez 10 lat pomogliśmy ponad 100 000 podopiecznymponad 100 000 osobom
Od ponad 10 lat tworzymy skuteczne diety dla kobiet, mężczyzn, nastolatków oraz osób starszych.
Czuje się lepiej, podobam się sobie, nauczyłem się gotować i planować zakupy. Co najważniejsze - stałem się cierpliwy i zawzięcie dążę do założonego celu.
Pomimo diety redukcyjnej i ciężkich treningów moje samopoczucie było doskonałe. Zresztą jest tak do dziś. Treningi i dieta odpowiadają moim oczekiwaniom.
Oferujemy profesjonalne plany w uczciwych cenach. Chcemy umożliwić poprawę jakości życia jak największemu gronu osób - stąd najniższe ceny na rynku! :)
Masz pytania lub wątpliwości? Chętnie Ci pomożemy!
Masz pytania lub wątpliwości?
Chętnie Ci pomożemy!
Zadaj nam pytanie
Najczęstsze pytania i odpowiedzi
Masz jakieś wątpliwości lub nie udało Ci się znaleźć konkretnej informacji? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czym jest dieta cholesterolowa? Na czym polega i dla kogo jest polecana?
Dietą cholesterolową nazywa się sposób żywienia, który ma doprowadzić do redukcji poziomu cholesterolu we krwi.
Poprzez redukcję cholesterolu najczęściej ma się na myśli obniżenie poziomu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) w stosunku do tych o wysokiej gęstości (HDL), a także obniżenie poziomu trójglicerydów (TG) we krwi. Głównymi źródłami spożywczymi tego „niesławnego” związku są produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa, podroby, a także jaja i nabiał. Nie ma jednak wskazań, aby całkowicie rezygnować z tych produktów w diecie cholesterolowej. Większe znaczenie ma bowiem m.in. sposób i stopień przetworzenia elementów potraw (np. unikanie smażenia), ogólna kompozycja diety (np. wysoka podaż błonnika i antyoksydantów), a także ogólna higiena stylu życia (np. unikanie alkoholu i papierosów, dbanie o odpowiedni poziom aktywności fizycznej). Dietę tą poleca się głównie osobom z nienormowymi parametrami lipidogramu (cholesterolu całkowitego, LDL, HDL oraz TG), które chcą uniknąć niebezpiecznych powikłań sercowo-naczyniowych i stosowania leków o szerokim spektrum skutków ubocznych. Prewencyjnie stosować ją mogą również osoby, których wyniki są w normie, jednak w ich rodzinie występowało kilka przypadków chorób sercowo-naczyniowych.
Czy na diecie na obniżenie cholesterolu muszę ćwiczyć? Czy aktywność fizyczna pomoże w obniżeniu poziomu cholesterolu?
Jednym z elementów dbania o kondycję układu krążenia jest regularna aktywność fizyczna. Usprawnia ona metabolizm poprzez zwiększenie zapotrzebowania na substraty energetyczne, a także poprawia pracę mięśnia sercowego. Dzięki systematycznemu ruchowi, zarówno o charakterze wytrzymałościowym, jak i wytrzymałościowo-siłowym oraz siłowym przepływ krwi przez organizm jest bardziej wydajny i zmniejsza się wtedy ryzyko wystąpienia zatorów, oraz niedotlenienia. Pamiętać należy, aby poziom aktywności dobrać do swoich możliwości wydolnościowych i nie koncentrować się na biciu rekordów. Przekraczanie zdolności regeneracyjnych organizmu skutkować może nasileniem stanów zapalnych, a te niekorzystnie wpływają na prewencję i terapię zaburzeń lipidogramu.
Jakie objawy wskazują na wysoki poziom cholesterolu?
Wysoki poziom cholesterolu może przez długi czas nie dawać objawów, jednak po pewnym czasie zaczyna wywoływać zaburzenia krążenia krwi w organizmie. Zmiany patofizjologiczne w metabolizmie omawianego związku prowadzą do usztywnienia tętnic, bólów kończyn (najczęściej nóg), szybszego męczenia się, kłopotów z koncentracją i pamięcią, a także zmian skórnych.
Jakie badania warto wykonać przed przejściem na dietę na obniżenie cholesterolu?
Zanim przejdzie się do żywieniowej interwencji mającej na celu redukcję poziomu cholesterolu we krwi, warto znać wyjściowe jego poziomy, parametry związane z ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego, a także stanami zapalnymi w organizmie. Do podstawowych oznaczeń zalicza się morfologię krwi, poziom cholesterolu całkowitego, HDL i LDL oraz trójglicerydów, a także poziom białka C-reaktywnego (CRP; markera stanu zapalnego), czy poziom glukozy i insuliny. Warto skontrolować również ciśnienie tętnicze, czy poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.
Czy na diecie cholesterolowej mogę się tylko odchudzać, czy mogę też zbudować masę mięśniową?
Na diecie cholesterolowej można zarówno redukować poziom tkanki tłuszczowej, jak i budować masę mięśniową. Nie zaleca się jednak, aby na masie przybierały osoby z nadwagą lub otyłością i towarzyszącym nadciśnieniem i / lub cukrzycą. Pamiętać należy, aby u osób aktywnych z masą ciała w normie nie zwiększać drastycznie podaży kalorycznej podczas okresu rozwoju tkanki mięśniowej i siły. Rozpoczynając od podaży energetycznej na poziomie zapotrzebowania, można co 1 – 2 tygodnie dodawać 200 – 300 kcal, aby uzyskać przyrost na poziomie około 2 - 3 kg ogólnej masy ciała miesięcznie i tego się trzymać. Poza treningiem ukierunkowanym na budowę masy mięśniowej zadbać należy również o regularne treningi typu cardio.