Utarło się takie przekonanie, iż na ogół to co „lepsze” jest także „droższe”, gdyż za jakość po prostu trzeba zapłacić. Gdyby zastanowić się nad tym, czy powyższa zasada się zawsze sprawdza, szybko okazałoby się, że choć jest generalnie prawdziwa, to ma także liczne ograniczenia, a co najważniejsze - są od niej pewne wyjątki. Czy można ją zatem zastosować w przypadku diety?
Realia dnia codziennego
Zazwyczaj chcąc nabyć jakiś produkt czy też mając zamiar skorzystać z wybranej usługi dokonujemy wstępnego rozeznania, starając się znaleźć rozwiązanie najlepsze z możliwych, czyli takie w przypadku którego za najwyższą jakość zapłacimy najmniej. Oczywiście różnimy się pomiędzy sobą podejściem do tego zagadnienia. Niektórzy z nas celują w marki cechujące się najwyższym prestiżem, inni – szukają bardziej ekonomicznej alternatywy. Mało kto jednak jest skłonny na co dzień kupować buble tylko dlatego, że są one tanie. Chcemy bowiem by produkt, który nabywamy był pełnowartościowy, zgodny z naszymi oczekiwaniami. Wszyscy mamy przy tym świadomość, iż we współczesnym świecie coś takiego jak „za darmo” w pełnym tego słowa znaczeniu nie istnieje. Mimo to jednak w niektórych dziedzinach życia, ciągle poszukujemy rozwiązań darmowych wierząc, że zerowym kosztem możemy nabyć coś wartościowego. Znakomicie obrazuje to kwestia doboru odchudzającej diety.
Diety z kolorowej prasy
Chociaż „chodzenie do dietetyka” w ostatnich czasach staje się modne, to zdecydowana większość odchudzających się osób pierwsze podejścia do walki z nadwagą podejmuje przy zastosowaniu „diet” znalezionych gdzieś w kolorowej prasie czy na plotkarskich portalach. Są to najczęściej udziwnione wynalazki typu „dieta kapuściana”, „dieta kopenhaska” czy – najlepiej – „dieta pięciodniowa”. Szybko okazuje się, że tego typu rozwiązania nie przynoszą zamierzonych rezultatów, a niekiedy ich stosowaniu towarzyszą rozmaite efekty niepożądane. Niestety i to nie zawsze stanowi bodziec do racjonalizacji podejścia. Częściej popycha w ramiona innej „kolorowej” diety i taka przepychanka z własnym organizmem trwać może wiele miesięcy czy nawet lat, co skutkuje kumulacją negatywnych skutków i w pewnym momencie może zamienić się w poważny problem zdrowotny. Czy jednak można powiedzieć, że brak zadowalających efektów i ryzyko wystąpienia skutków ubocznych w przypadku stosowania niektórych, „kolorowych” diet jest związane z tym, że są one „darmowe”?
Rola dietetyka
Problem z dietami z kolorowej prasy polega na tym, że nie są one dopasowane do naszych indywidualnych właściwości. Indywidualizacja założeń to właśnie meritum układania skutecznej diety. Sytuacja wygląda tutaj trochę podobnie jak z doborem garderoby (tyle że jest delikatniejsza): jeśli nie dopasujemy stroju do sylwetki i do okazji , nie będziemy ani dobrze się czuć, ani dobrze wyglądać. Kwestią dopasowywania sposobu odżywiania do celów i właściwości danej osoby fachowo zajmuje się dietetyk, który z jednej strony wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie z zakresu fizjologii żywienia, a z drugiej – opierając się na informacjach przedstawionych przez klienta układa szczegółowy plan działania, obejmujący jakościowy i ilościowy dobór pokarmów. Jak łatwo się domyślić, taka pomoc kosztuje, tak więc za ułożenie diety musimy zapłacić. Tyle że jest to rodzaj inwestycji nie tylko w poprawę własnej atrakcyjności (będącej skutkiem zmniejszenia nadmiernej masy ciała w wyniku zastosowania odpowiedniej diety), ale także w zdrowie i dobre samopoczucie.
Psychologiczny wymiar ceny
Fakt, że płacimy za dietę ma jeszcze jeden ważny aspekt – jest nim skutek psychologiczny. Dokonując zapłaty za produkt czy usługę sprawiamy, że staje się on dla nas cenny. Jest to zależność stuprocentowa, od której nie ma wyjątków i co najważniejsze – można zrobić z niej użytek. W tym miejscu chciałbym przytoczyć przykłady z własnego życia, które znakomicie wpisują się w powyższy kontekst. Otóż wielokrotnie zdarzało mi się układać diety za darmo (dla rodziny, przyjaciół, znajomych). Niestety ich skuteczność zawsze była istotnie mniejsza niż w przypadku diet układanych przeze mnie w ramach komercyjnej współpracy (moi koledzy i koleżanki po fachu posiadają podobne doświadczenia). Oczywiście nigdy nie użyłbym stwierdzenia, że bliskie mi osoby nie uszanowały efektów mojej pracy, niemniej jednak zakładam, że fakt, iż nie musiały one ponieść żadnych kosztów związanych z otrzymanymi dietami zaważył na tym, że z mniejszym zaangażowaniem podeszły one do skrupulatnej realizacji zaleceń. Takie niestety są realia. Płacąc za coś (i nie musi to być kwota pieniężna, ale np. wymagająca od nas zaangażowania i pracy przysługa za przysługę), bardziej to sobie doceniamy.
Ile za dobrą jakość?
Wiemy już, że diety-uniformy z kolorowej prasy nie stanowią dobrego rozwiązania, jeśli efektywnie i trwale chcemy schudnąć. Wiemy też, że chcąc pozbyć się nadwagi warto zainwestować w siebie korzystając z pomocy dietetyka, dzięki któremu unikniemy frustracji związanych z brakiem postępów czy też – efektem jo-jo, mogącym pojawić się po niedopasowanej diecie… Czy jednak szukając rozwiązań najlepszych z możliwych powinniśmy kierować się ceną? Innymi słowy: czy dieta, której ułożenie (i stosowanie) będzie nas więcej kosztować będzie zarazem skuteczniejsza? Absolutnie tak nie jest. Przeglądając cenniki usług poradni żywieniowych czy to stacjonarnych czy internetowych łatwo zauważyć, że rozpiętość cen jest bardzo duża. Z czego ona wynika? Cóż, brutalne realia rynku są takie, że zazwyczaj niższą cenę może zaoferować „większy” i lepiej zorganizowany podmiot. Podobnie sytuacja wygląda z marketami, które nierzadko oferują w istotnie niższych cenach te same produkty co drobne sklepy spożywcze. To jednak ile mamy zamiar zapłacić za pomoc dietetyka i z jaką placówką chcemy nawiązać współpracę jest kwestią drugorzędną. Najważniejsze jest, żeby nie eksperymentować na sobie z egzotycznymi dietami z kolorowej prasy.
Dieta na własną rękę
Oczywiście absolutnie nie jest tak, że aby efektywnie schudnąć trzeba bezwzględnie korzystać z pomocy dietetyka. Można także zająć się układaniem diety na własną rękę. Są osoby, którym się to udaje i jest to źródłem prawdziwej satysfakcji. Niestety wielu śmiałkom, pomimo licznych prób i potknięć po prostu się to nie udaje. Niemniej jednak układanie diety na własną rękę jest opcja dobrą dla osób, które mają wiedzę z zakresu fizjologii żywienia, bądź też posiadają odpowiednią ilość wolnego czasu na to by ją zdobyć. Samodzielne zaplanowanie strategii żywieniowej wiąże się z zaangażowaniem i nakładem pracy, co automatycznie sprawia, że owoc naszych starań zyskuje pewną wartość.
Podsumowanie
Chociaż nie zawsze jest tak, że za wyższą ceną idzie w parze wyższa jakość, to faktem jest, że produkty i usługi, za które płacimy są też dla nas samych cenniejsze. Dieta odchudzająca jest tutaj znakomitym przykładem.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.