Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jak wykorzystać zasady diety "eliminuje i wybieram" w życiu codziennym?

Na skróty:
  1. Jak czytać tabelę?
W poprzednich artykułach zaproponowałem dość proste rozwiązanie żywieniowe pomagające prawidłowo zbilansować dietę poprzez naukę jakościowego doboru pokarmów. Rozwiązanie to stworzone zostało przede wszystkim z myślą o osobach młodych, głównie nastolatkach rozpoczynających dopiero przemyślaną pracę nad formą fizyczną. Z racji tego, iż pojawiło się wiele pytań dotyczących praktycznych aspektów zastosowania tej „strategii żywieniowej” i próśb o dalsze rozwinięcie tematu, postanowiłem przygotować tabelę obrazującą w jaki sposób dokonywać wyborów w realiach dnia codziennego. Mam nadzieję, że dzięki tej formie przekazu uda mi się w sposób czytelny i przekonujący przedstawić jak bilansować dietę w realiach dnia codziennego.

Jak czytać tabelę?

Przedstawiona poniżej tabela podzielona jest na dwie główne kolumny, czyli na kolumnę „eliminuję” i kolumnę „wybieram”. Jak można się domyślić w pierwszej z wymienionych kolumn („eliminuję”) zawarte są produkty, które spożywane są stosunkowo często, a które zarazem charakteryzują się niską jakością i winny być eliminowane z diety. W kolumnie drugiej („wybieram”) przedstawione są propozycje zamienników gorszych jakościowo pokarmów.

Eliminuje

Wybieram

Produkty zbożowe

Produkty zbożowe

Rafinowane produkty zbożowe takie jak: białe pieczywo, białe makarony, oczyszczone kasze (manna, kuskus), biała mąką, a także dosładzane produkty zbożowe (nawet jeśli zawierają nieoczyszczoną mąkę): produkty śniadaniowe dla dzieci, musli, granola, batoniki i ciastka zbożowe

Nisko przetworzone produkty zbożowe takie jak:pełnoziarniste / razowe pieczywo, pełnoziarniste / razowe makarony, ryż brązowy (ale dozwolony jest także paraboiled), kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane górskie, okazjonalnie także płatki jęczmienne, żytnie

Mięso / wędliny

Mięso / wędliny

Większość wędlin i gotowych wyrobów garmażeryjnych, a zwłaszcza: wędliny wysokowydajne (czyli parówki, pasztety, konserwy mięsne i inne im podobne wynalazki)

Świeże mięso takie jak pierś z kurczaka/indyka, udka z kurczaka/indyka, chuda i półtłusta wieprzowina, wołowina, a także podroby, zwłaszcza wątróbka (nie częściej niż 1 - 2 x w tygodniu)

Ryby

Ryby

Ryby z puszki, paprykarze, sałatki rybne, paluszki rybne (zwłaszcza!), ryby niewiadomego pochodzenia (możliwość zatruć)

Świeże i mrożone ryby morskie typu łosoś, halibut, śledź, makrela. W mniejszych ilościach – ryby wędzone

Nabiał i jaja

Nabiał i jaja

Sery topione, serki homogenizowane smakowe, jogurty owocowe, desery na bezie nabiału, produkty mleczne z dodatkiem tłuszczów roślinnych, produkty mleczne odtłuszczone i opisane jako „light”, serwatka w proszku (suszona / słodka serwatka)

Pełnotłusty nabiał, zwłaszcza sery podpuszczkowe miękkie takie jak mozzarella, gouda, fermentowane przetwory mleczne bez dodatku cukru (kefir i jogurt naturalny), mleko mikroflitrowane 2 – 3,2% tłuszczu, sery twarogowe pełnotłuste i półtłuste, całe jaja

Owoce i przetwory owocowe

Owoce i przetwory owocowe

Dżemy owocowe, marmolady, musy, konfitury, soki i koncentraty owocowe,

Owoce świeże wszelkiego typu (w miarę możliwości regionalne, sezonowe), owoce mrożone, owoce suszone

Warzywa i przetwory warzywne

Warzywa i przetwory warzywne

Gotowe sałatki i surówki, zwłaszcza te dosładzane z dodatkami ciężkich sosów majonezowych

Świeże i mrożone warzywa wszelkiego typu i przygotowywane z nich wywary (zupy) w domu

Tłuszcze

Tłuszcze

Rafinowane oleje roślinne, zwłaszcza olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, a także margaryny (przede wszystkim margaryny twarde), produkty zawierające utwardzone tłuszcze roślinne i tłuszcz cukierniczy

Nierafinowane oleje roślinne takie jak oliwa z oliwek extra virgin, nieoczyszczony olej rzepakowy, a także masło extra, w miarę możliwości olej kokosowy, smalec (nadaje się do smażenia), tran,

Szybkie przekąski

Szybkie przekąski

Batony, czekolady mleczne i nadziewane, ciastka, ciasteczka, cukierki i inne wyroby cukiernicze, a także paluszki, chipsy, solone i prażone orzeszki

Świeże i suszone owoce, orzechy nieprażone i niesolone, „domowe” chipsy robione z owoców, ziemniaków lub warzyw, gorzka czekolada

Napoje

Napoje

Napoje i soki owocowe (również te 100%), kolorowe napoje gazowane (cola i inne), napoje energetyczne, wody smakowe, alkohol, słodzona cukrem herbata

Wody mineralne, najlepiej średnio- i wysokozmineralizowane, soki warzywne, soki owocowe wyciskane w domu, z miąższem, herbata i kakao bez dodatku cukru (zamiast cukru lepiej użyć miodu)

Przyprawy i inne dodatki

Przyprawy i inne dodatki

Przyprawy uniwersalne, kostki rosołowe, duże ilości soli kuchennej, cukier

Przyprawy ziołowe, korzenne, sól morska, miód, słodziki oparte na stewii

Co sądzisz o diecie "eliminuje i wybieram"?

Podsumowanie

Jak widać komponowanie codziennego menu wg założeń strategii „eliminuję i wybieram” nie jest wcale sprawą szczególnie trudną. Dysponując odpowiednimi punktami odniesienia, choćby w postaci informacji zawartych w przedstawionej tutaj tabeli, w sposób łatwy i szybki można „oczyścić” menu ze zbędnych śmieci opierając dietę na wartościowych pokarmach. Warto starać się odżywiać w taki sposób by produkty zawarte w prawej części tabeli (rubryka „wybieram) stanowiły minimum 90% składu codziennego menu.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.