Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dlaczego białe pieczywo jest złe?

Dlaczego białe pieczywo jest złe?
Gdyby tak kierować się tylko wartością energetyczną, okazałoby się, że przeciętna kromka pieczywa jasnego jest bardziej dietetyczna od kromki razowca, dostarcza bowiem o wiele mniej kalorii. Pomimo tego jednak wiele mówi się o tym, że jednym z pierwszych kroków jakie powinno się podjąć w celu racjonalizacji jadłospisu jest rezygnacja z białego pieczywa oraz wprowadzenie w jego miejsce pełnoziarnistych odpowiedników. Co jednak takiego złego jest w jasnym pieczywie, że nie powinno się go spożywać? I co sprawia, że ciemne pieczywo jest lepsze?

Podstawową wadą pieczywa białego jest to, że otrzymuje się je z oczyszczonej mąki

Oznacza to, iż finalny produkt jest źródłem zasobny w energię (głównie w postaci węglowodanów), ubogi natomiast w inne składniki pokarmowe takie jak chociażby błonnik. W praktyce powoduje to szereg niekorzystnych następstw. Przede wszystkim białe pieczywo jest mniej sycące. Chociaż, jak już zostało wspomniane kromka jasnego pieczywa jest mniej kaloryczna niż kromka razowca, to w ramach jednego posiłku jesteśmy w stanie zjeść go o wiele więcej, a i tak szybciej poczujemy głód niż gdybyśmy zjedli pieczywo razowe. To jednak nie wszystko.

Pieczywo jasne jest lekkostrawne

Choć w niektórych sytuacjach może być to zaletą, to warto sobie uświadomić co to w istocie oznacza. Nasz organizm kromkę białego chleba trawi błyskawicznie, zawarta skrobia szybko rozkładana jest do glukozy, która już po chwili w dużych ilościach zaczyna pojawiać się w krwiobiegu. Organizm zostaje więc „zalany” nadmiarem cukru i w odpowiedzi trzustka wydziela olbrzymie dawki insuliny. Insulina natomiast nie tylko hamuje proces spalania tłuszczu, ale także wyraźnie potęguje jego magazynowanie. Jak wiadomo – nadmiar cukru bardzo łatwo zamieniany jest na tłuszcz zapasowy.

W wypadku chleba razowego sytuacja wygląda inaczej. Po pierwsze jest on trawione wolniej, co wiąże się z m.in. z obecnością błonnika i tym, że wolniej opuszcza żołądek. W konsekwencji my nie odczuwamy przez dłuższy czas głodu, a nasz organizm nie jest bombardowany mega-dawkami glukozy. Poza tym pieczywo razowe jest bardziej zasobne w niektóre witaminy i składniki mineralne niż pieczywo białe, co również ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia i naszej sylwetki.

Podsumowanie

Jak więc widać, pomiędzy pieczywem razowym i pieczywem otrzymanym z oczyszczonej mąki istnieje nie tyle drobna różnica, co wręcz przepaść. Podsumowując można powiedzieć, że białe pieczywo nie tylko sprawia, że jemy więcej i szybciej stajemy się głodni, ale także wpływa negatywnie na metabolizm, potęgując reakcję hormonów odpowiedzialnych za gromadzenie  tłuszczu w ustroju. Dlatego warto wybierać razowca.