Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

W poszukiwaniu chleba razowego

O tym, że pełnoziarniste pieczywo jest lepszym rozwiązaniem niż pieczywo białe wiadomo od dawna: zawiera błonnik, większą ilość witamin i nie powoduje tak gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi. W ostatnich czasach jednak moda na „zdrowe odżywianie” sprawia, że produkty zbożowe wyprodukowane z mąki z pełnego przemiału cieszą się rosnącą popularnością – i jest to tendencja, która napawa optymizmem.

Niestety często zdarza się tak, że zamiast „razowego” kupujemy pieczywo „ciemne”, które w istocie jest czymś zupełnie innym.

Choć sam zbyt często pieczywa nie spożywam, ponieważ średnio toleruje je mój układ pokarmowy, to jednak jako dietetyk muszę być „na czasie” i znać skład produktów rynkowych, by móc polecać lub odradzać je swoim klientom. Co jakiś czas więc będąc na zakupach lustruję uważnie etykiety produktów spożywczych i staram się zapamiętać lub notuję istotne z mojego punktu widzenia informacje. Odwiedzam przy tym różne sklepy, ponieważ zauważyłem, że im dłużej przyglądam się jakiejś grupie produktów, tym bardziej przyglądają mi się pracownicy, w tym - ochroniarze, co jest dość krępujące. Po drugiej lub trzeciej wizycie w tym samym miejscu, z pewnością moje podejrzane praktyki zakończyłyby się próbą rewizji osobistej lub inną nieprzyjemną sceną.

Przywykłem już do tego, że produkty spożywcze bardzo często nie są tym na co wyglądają, a pieczywo zaraz obok wędlin zajmuje szczytową pozycję w moim prywatnym rankingu. I tak oto można „naciąć się” na chleby „wieloziarniste”, które od zwykłego pieczywa różnią się tylko dodatkiem barwnika i śladowymi ilościami sezamu i słonecznika. Są także produkty typu „cztery zboża”, które przygotowane zostały po prostu z kilku odmian oczyszczonej mąki. Wszystko byłoby OK, gdyby nie myląca, ciemna barwa takiego produktu. Z czego ona wynika? Przecież to oczywiste: z dodatku karmelu, który jak wiemy jest tradycyjnie używany do wypieku chleba od tysiącleci…

Co więc z chlebem razowym? Czy w ogóle można go w sklepach spotkać? Owszem można, wystarczy się jedynie schylić. W minimarkecie, w którym niedawno byłem, chleby pełnoziarniste czekały na mnie na wysokości moich kolan. W sumie słuszne posunięcie: chleb z pełnego ziarna nie traci świeżości tak szybko, jak pieczywo z białej mąki wyprodukowane z dodatkiem rozmaitych polepszaczy, więc nic się nie stanie jak trochę sobie poleży, a to, że nie każdy go znajdzie to, co z tego? Są przecież inne, barwione karmelem czy melasą.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.