Białko serwatkowe w postaci koncentratów i izolatów od pewnego czasu jest najczęściej kupowaną proteiną przez sportowców rozmaitych dyscyplin. Wysoka wartość biologiczna, duża zawartość aminokwasów egzogennych – w tym BCAA, lekkostrawność, a także dobra rozpuszczalność i przyjemne walory smakowe zaważyły na sukcesie przetworów z serwatki. Białko serwatkowe potocznie nazywane jest „serwatką” i jak się okazuje to obiegowe, terminologiczne uproszenie prowadzić może do wielu nieporozumień.
Z czego otrzymuje się białko serwatkowe?
Proteiny serwatkowe otrzymuje się z serwatki, a serwatkę – z mleka. Serwatka jest produktem ubocznym powstałym w procesie produkcji serów i kazeiny, oddziela się po całkowitej koagulacji mleka. Ma ona wiele zastosowań kulinarnych i przemysłowych, służy m.in. jako surowiec, z którego otrzymuje się odzywki proteinowe. Podkreślić jednak należy, że sama serwatka białka zawiera stosunkowo niewiele, w płynnej formie składa się głównie z wody, a w formie stałej, odwodnionej, jako tzw. suszona serwatka, czy słodka serwatka w proszku, składa się w zdecydowanej większości z laktozy.
Laktoza
Laktoza to cukier mleczny, który u większości osób wywołuje sensacje żołądkowe, gazy, wzdęcia i biegunki, zwłaszcza jeśli spożywany jest w większych niż symboliczne ilościach. W procesie produkcji białka serwatkowego laktoza jest niemal całkowicie usuwana, dlatego odżywki typu WPC zawierają jej bardzo niewiele, a preparaty WPI– niemal wcale. Różnica pomiędzy białkiem serwatkowym a suszoną serwatką jest diametralna, zarówno pod względem zawartości białka i cukru mlecznego, jak i w kontekście procesów technologicznych, z których udziałem są oba komponenty otrzymywane.
Białko serwatkowe a serwatka
Ponieważ jednak dla laika terminy „białko serwatkowe” i „serwatka” brzmią bardzo podobnie, to też łatwo dać się zwieść sprytnym sprzedawcom wystawiającym na serwisach aukcyjnych suszoną serwatkę jako białko serwatkowe w wyjątkowo przystępnej cenie. Należy zdać sobie sprawę, że oba produkty mają zupełnie inne właściwości odżywcze i inne przeznaczenie i zastosowania. Serwatka jest odpadem, który można poddać specyficznemu technologicznemu recyclingowi, wyciągając z niej to, co cenne, czyli białko (którego jest tam 13% procent) i eliminując bezwartościową laktozę stanowiącą de facto niemal ¾ składu. Ten produkt nie nadaje się zupełnie jako uzupełnienie diety w białko, a stanowić może jedynie źródło żołądkowo-jelitowych kłopotów, których ze względu na wrodzone poczucie estetyki – nie będę bliżej opisywać…
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.