IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy białko roślinne należy wliczać do diety?

Przeglądając wypowiedzi na temat białka roślinnego pojawiające się w prasie branżowej i na forach internetowych można odnieść wrażenie, że wartość dla organizmu ludzkiego niesie tylko białko zwierzęce. Mało tego spotkałem się już z zaleceniami formułowanymi przez trenerów, zgodnie z którym do bilansu nie wliczamy białek pochodzących z produktów zbożowych, orzechów czy warzyw, ponieważ są one bezwartościowe.

Gdyby takie przekonanie odpowiadało rzeczywistości, weganie mieliby zerową podaż białka i umieraliby z niedożywienia białkowego. Nie mówiąc już o tym, że nie byłoby wegan sportowców.

Choć w wypadku dyscyplin siłowych faktycznie trudno wróżyć sukcesy osobom będącym na diecie opartej jedynie na produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego, o tyle w wypadku lekkoatletów takie podejście nie wyklucza osiągania zadowalających wyników.

Proteiny zawarte w tkankach roślinnych są gorszej jakości?

Prawdą jest bez wątpienia, że proteiny zawarte w tkankach roślinnych są najczęściej gorszej jakości niż te zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Martwić się tym powinni w zasadzie jedynie weganie i zestawiać produkty żywnościowe w taki sposób by z dwóch lub większej ilości źródeł białka niepełnowartościowego otrzymywać białka komplementarne (czyli takie, których aminogramy uzupełniają się wzajemnie).

Dieta mieszana

W wypadku tzw. diety mieszanej, produkty roślinne spożywa się najczęściej razem z produktami pochodzenia zwierzęcego, które zawierają proteiny pełnowartościowe. Mało tego dodatek niektórych pokarmów roślinnych przyczynia się doi poprawy jakości odżywczej białka zwierzęcego wzbogacając je o te aminokwasów, których zawiera niewiele.

Przykładowo zestawianie w ramach jednego posiłku produktów mlecznych z produktami zbożowymi pozwala uzyskać białko o wyższej wartości biologicznej niż miałoby to miejsce w wypadku spożywania samego nabiału.

Podsumowanie

W wypadku osób, które dokonują stosowanych obliczeń w diecie i szacują swoje zapotrzebowanie kaloryczne, a także potrzebną ilość białka, węglowodanów i tłuszczu niewliczanie protein pochodzenia roślinnego tworzy dość sporą lukę i rzutuje na otrzymane wartości energetyczne.

Białko roślinne bez wątpienia należy wliczać do bilansu, jednocześnie starać się powinno bazować na źródłach białka zwierzęcego, które jest jakościowo lepsze i bardziej zasobne w niezbędne aminokwasy.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.