Płatki owsiane, orzechy, owoce i porcja mleka, jogurtu lub odżywki białkowej – tak skomponowany posiłek nie bez powodu nazywany bywa „śniadaniem mistrzów”. Owsianka stanowić może znakomity początek dnia, dostarczając wielu cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych i innych związków o właściwościach prozdrowotnych. Poniżej prezentujemy listę najważniejszych powodów, dla których warto zaczynać od niej dzień!

Przeczytaj koniecznie:

Wątpliwości dotyczące produktów zbożowych.

Owsianka – posiłek kompletny

Porcja płatków owsianych, z owocami, dodatkiem orzechów i jogurtu lub mleka dostarcza potężnej dawki ważnych składników pokarmowych. Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Dodatek owoców uzupełnia posiłek w solidną dawkę potasu, witaminy C i prowitaminy A oraz kwasu foliowego. Dzięki obecności mleka lub jego przetworów owsianka staje się także znakomitym źródłem wysokojakościowego białka (białka niepełnowartościowe z owsa i orzechów tworzą w połączeniu z proteinami mleka białka komplementarne). Owsianka jest także znakomitym źródłem błonnika.

Owsianka – źródło substancji biologicznie czynnych

Najnowsze badania wskazują, że płatki owsiane są źródłem związków chemicznych o unikalnych właściwościach, zwanych awentramidami (z ang. avenanthramides, w skrócie AVEs). Substancje te będące pochodnymi kwasu cynamonowego wykazują działanie antyoksydacyjne (chroniąc przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników) i przeciwzapalne (obniżając aktywność cytokin prozapalnych). Awentramidy odpowiadają za kardioprotekcyjne właściwości płatków owsianych. Jeśli do owsianki dodamy także świeże owoce to posiłek zostanie uzupełniony o dodatkową dawkę przeciwutleniaczy w postaci flawonoidów i karotenoidów.

Owsianka w profilaktyce chorób przewlekłych

Regularna konsumpcja owsianki może korzystnie wpłynąć na gospodarkę lipidową obniżając poziom wskaźników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Badania naukowe wskazują, że za te właściwości owsianki odpowiedzialne są zarówno wspomniane przed chwilą awentramidy, jak i również rozpuszczalne frakcje włókna pokarmowego takie jak beta-glukan. Istnieją też przekonujące dowody na to, że regularna konsumpcja owsianki zmniejszać może ryzyko rozwoju cukrzycy. Spekuluje się także, że składniki zawarte w płatkach owsianych mogą stanowić element profilaktyki nowotworowej. Ze względu na właściwości sycące owsianka należy do posiłków wspomagających regulację mechanizmów odpowiedzialnych za kontrolę łaknienia, dzięki czemu chroni przed rozwojem nadwagi i otyłości.

Owsianka – posiłek w 5 minut

Przygotowanie porcji owsianki zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż przygotowanie jakiegokolwiek innego, pełnowartościowego posiłku. Wystarczy odmierzyć porcje składników i zalać wodą lub mlekiem. Najlepiej zrobić to jednak dzień wcześniej. Moczenie płatków owsianych i orzechów pozwala usunąć wybrane składniki antyodżywcze, a także pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia doświadczanych przez niektóre osoby po spożyciu produktów zbożowych problemów takich jak wzdęcia i gazy. Owsiankę można zjeść nie tylko w konwencjonalny sposób, ale także przygotować i spożyć w formie koktajlu. Wystarczy po prostu zmiksować wszystkie składniki  przy zastosowaniu blendera.

Owsianka – smaczniejsza niż myślisz

Oprócz wielu innych walorów owsianka może być także niezwykle smacznym posiłkiem. Oczywiście nie mam tutaj na myśli wersji minimalistycznych typu owies + woda / mleko, a trochę bardziej rozbudowane alternatywy uwzględniające porcję owoców (najlepiej świeżych, ale mogą być też suszone) i orzechów. Owsianka może być jabłkowo-cynamonowa, bananowo-kokosowa, a także malinowa, truskawkowa czy czekoladowo-orzechowa (kilka kostek gorzkiej czekolady to nie grzech). Z płatków owsianych można także zrobić pyszne musli stanowiące nieporównywalnie lepszą alternatywę dla nafaszerowanych cukrem, sklepowych wynalazków o tej samej nazwie…

Podsumowanie

Istnieje wiele powodów by jeść owsiankę. Do najważniejszych można zaliczyć: wysoką wartość odżywczą, cenne właściwości prozdrowotne, a także walory kulinarne oraz prostotę i szybkość przygotowania.