Swego czasu diety zgodne z poszczególnymi grupami krwi wywołały spory entuzjazm i cieszyły się niesamowitą popularnością. Wiele osób chwaliło się spektakularnymi zmianami zarówno zdrowotnymi, jak i w kontekście szeroko pojętej formy sportowej. Zbędne kilogramy znikały, a parametry zdrowotne organizmu ulegały polepszeniu.

Założenia diety zgodnej z grupą krwi

Jak powszechnie wiadomo, wyróżniamy cztery grupy krwi: A, B, AB i 0. Według propagatorów koncepcji żywieniowej polegającej na dopasowaniu sposobu odżywiania do grupy krwi, każda z tych grup posiada listę produktów, które są wskazane i niewskazane.

Grupa A - dieta wegetariańska, uwzględniająca produkty zbożowe, warzywa, owoce, niektóre ryby.

Grupa B - dieta zasobna w mięso i produkty mleczne, z ograniczeniem pozostałych rodzajów pożywienia.

Grupa AB - połączenie diety dla grupy A i B - co czyni z niej dietę najbardziej urozmaiconą.

Grupa 0 - wysoka podaż białka pochodzenia zwierzęcego, eliminacja zbóż.

Dobór produktów ma odzwierciedlać sposób odżywiania naszych przodków w danej epoce, w której doszło do ewolucji każdej z grup krwi. Za najstarszą grupę krwi przyjmuje się grupę 0.

Ile w tym prawdy?

W świetle przeprowadzonych badań, istnieją dowody na to, że sposób odżywiania powinien być uzależniony od posiadanej grupy krwi, to… MIT!

Wśród 1 455 osób w wieku 20-29 lat z różnych grup etnicznych, sprawdzono zależność pomiędzy rodzajem spożywanego pokarmu (dieta zgodna z grupą krwi) a ryzykiem wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych. Największe zmiany dotyczące obniżenia wskaźnika masy ciała (BMI), zmniejszenia obwodu w pasie, niższego poziomu cholesterolu, trójglicerydów, insuliny, a także niższego ciśnienia krwi, odnotowano w grupie odżywiającej się zgodnie z grupą krwi A. Powyższe wskaźniki (oprócz BMI i obwodu w pasie) uległy zmniejszeniu również w sposobie odżywiania charakterystycznym dla grupy krwi AB. Niższy poziom trójglicerydów uzyskano przy diecie dla grupy 0, natomiast dieta zgodna z grupą B nie przyniosła żadnych znaczących efektów.

Ale… Sposób odżywiania nie był adekwatny do posiadanej przez uczestników grupy krwi.

Należy podkreślić, że wszystkie zastosowane modele żywienia opierały się o produkty niskoprzetworzone, ubogie w tłuszcze trans.

Dodatkowo dowiedziono, iż pierwszą grupą krwi nie była grupa 0 a grupa A.

Wnioski

Odżywianie zgodne z posiadaną grupą krwi nie jest rozwiązaniem optymalnym. Dieta opierająca się na wąskiej grupie produktów może prowadzić do niedoborów witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jakość pożywienia i stopień jego przetworzenia, dbając o to, żeby ten pierwszy czynnik był najwyższy, natomiast drugi - najniższy.

Odpowiednio zbilansowana i urozmaicona dieta w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną przyniesie lepsze rezultaty aniżeli najbardziej wyszukane diety.