Zima to czas, w którym ciężko o świeże warzywa. Ceny takich produktów jak brokuły, cukinia, sałata czy papryka często sięgają zenitu. Istnieje jednak wiele warzyw korzeniowych, o których istnieniu często zapominamy. Są one cennym źródłem wartości odżywczych. Co jednak jeszcze ważniejsze, są dostępne przez cały rok, są bardzo tanie i łatwe w przygotowaniu. Warzywa korzeniowe stanowią idealne rozwiązanie urozmaicenia diety oraz wzbogacenia jej w cenne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. W Polsce wybór warzyw korzeniowych jest bardzo duży. Znajdziemy tu marchew, buraki, pietruszkę, seler, pasternak, topinambur, skorzonerę.

Dlaczego warto po nie sięgać? I co możemy z nich przygotować?

Marchew

Marchew jest bardzo tania i łatwo dostępna. Kupimy ją w każdym warzywniaku czy sklepie spożywczym. Kilogram marchwi to zaledwie 1,99zł.|

Marchew stanowi bogate źródło karotenu i luteiny. Karotenoidy nadają marchewce piękny pomarańczowy kolor, są również przeciwutleniaczami. Marchew jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu, czyli prowitaminy A. To z niego w naszym organizmie powstaje witamina A. Beta – karoten wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, opóźnia starzenie, poprawia kondycję skóry. Dzięki niemu przyspieszone jest również opalanie skóry. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż witamina A w nadmiernych ilościach może być toksyczna. Beta- karoten może zapobiegać również rozwojowi chorób nowotworowych. Marchew zawiera również inne witaminy i minerały, m. in. witaminę C, wapń, magnez i potas.

100 gram surowej marchewki dostarcza około 27 kcal, 1g białka, 5g węglowodanów, w tym 2g cukru i 3,6g błonnika. Surowa marchew ma niski indeks glikemiczny, IG = 30. Im bardziej ją rozgotujemy, tym indeks gliekmiczny będzie wyższy.

Jak jeść marchew?

Surowa marchewka sprawdzi się świetnie w roli przekąski, jako tak zwane „coś do pochrupania”. Marchew jest również idealną bazą do przygotowania zup i surówek. Świetnie komponuje się utarta razem z jabłkiem.

Tarta marchewka to także idealna baza do przygotowania pysznych placuszków i wypieku marchewkowego ciasta.

Pietruszka

Korzeń pietruszki najbardziej znany jest jako składnik włoszczyzny. Niechętnie sięgamy po nią częściej. Tymczasem w korzeniu pietruszki znajdują się flawonoidy, substancje śluzowe, związki cukrowe oraz sole mineralne. Korzeń pietruszki zawiera również olejek eteryczny, bogaty w substancje psychoaktywne, tj. apiol i mirystycyna. Spożywanie korzenia pietruszki może zmniejszać napięcie mięśni gładkich jelit, a także dróg moczowych. W niewielkim stopniu pobudza również wydzielanie śluzu i soku żołądkowego. Korzeń pietruszki wykazuje również działanie moczopędne. Spożywanie korzenia pietruszki polecane jest w przewlekłym zapaleniu trzustki, przewlekłych chorobach wątroby oraz w dnie moczanowej.

100 gram pietruszki to około 38 kcal, 2,5g białka, 0,5g tłuszczu, 10,5g węglowodanów i aż 4,9g błonnika.

Korzeń pietruszki zakupimy bez najmniejszego problemu, koszt to około 3,99zł/kg.

Jak możemy włączyć pietruszkę do diety?

Poza wspomnianą wcześniej włoszczyzną, z pietruszki, marchewki i buraka przygotować możemy pyszne warzywne frytki z ziołami i czosnkiem lub ostrą papryką. Pietruszka może posłużyć również jako dodatek do zupy krem, dobrym pomysłem może być krem z gruszki i pietruszki.

Buraki

Burakom czerwono-fioletową barwę nadają betacyjany. Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. W burakach znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C i A, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, a także kwasy jabłkowy, cytrynowy, a także szczawiowy. Znajdziemy w nich również nieorganiczne azotany. Buraki, a także sok z buraków mogą stanowić atrakcyjny dodatek do diety, zarówno w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, jak i sportowców chcących poprawić zdolności wysiłkowe.

Buraki są łatwo dostępne,  zapłacimy za nie niewiele, bo 1,99zł/kg.

100g buraków to około 38 kcal, niecałe 2g białka, śladowe ilości tłuszczu i 9,5g węglowodanów oraz 2,2 g błonnika.

Buraki znajdują wiele zastosowań. Możemy przyrządzać z nich zupy, surówki, sałatki, carpaccio z buraka, piec, gotować. Na ich bazie upiec można również czekoladowe ciasto. Idealnie nadają się jako dodatek do soków warzywnych oraz do koktajli. Piękny słodki i zdrowy różowy koktajl uzyskamy łącząc sok z buraka, mrożone truskawki, banana i mleko kokosowe.

Podsumowując, gdy ceny cukinii i brokułów sięgają zenitu, zamiast przepłacać sięgajmy po warzywa korzeniowe, takie jak marchew, seler, pietruszka czy buraki. Warzywa te są smaczne tanie i łatwe w przygotowaniu. Mają również wiele cennych właściwości. Warto włączyć je do swojej diety.