Składniki
- 25 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 90 g Makaron razowy
- 50 g Marchew
- 110 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 10 g Oliwa z oliwek
- 10 g Otręby owsiane
- 30 g Pieczarki
- 20 g Pietruszka
- 100 g Pomidor
Zaletą klopsów jest ich długi czas przydatności do spożycia oraz łatwość przechowywania.
Mięso zmielić i dodać do niego pokrojone drobno pieczarki, starte na tarce o grubych oczkach korzeń pietruszki i marchew, a także natkę pietruszki, otręby owsiane, rozgnieciony czosnek, połowę ilości oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszać, przyprawić pieprzem i papryką. Uformować niewielkie klopsy i gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 20-25 minut. Makaron gotować wg instrukcji na opakowaniu, przed podaniem polać oliwą z oliwek. Do wody, która pozostanie po gotowaniu mięsa dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić pieprzem oraz papryką. Pomidory pokroić i udekorować danie