Składniki
- 14 g Galaretka bez cukru (Celiko)
- 150 g Mleko 0%
- 250 g Serek homogenizowany naturalny 0% tł. Maćkowy
- 30 g Trec Isolate 100
Pianka truskawkowa o konsystencji ptasiego mlecza, w smaku łudząco podobna, o ile nie lepsza! Do jej wykonania potrzebujemy galaretki bez cukru. Można takie dostać np. w sklepach dla diabetyków. My użyliśmy galaretki o smaku truskawkowym, firmy Celiko. Zużyliśmy całe opakowanie (14g). Sprawdziła się doskonale. Ważna jest odżywka proteinowa jakiej użyjecie. My skorzystaliśmy z izolatu "isolate 100" firmy Trec o smaku french vanillia.
Mleko wlewamy do garnuszka, gdy zrobi się już bardzo gorące (chwile przed zagotowaniem) dodajemy galaretkę, przestajemy gotować i dokładnie mieszamy łyżką stołową, aby nie było żadnych grudek. Serek homogenizowany, odżywkę białkową, trochę słodziku i ew. aromat wkładamy do oddzielnej miski, mieszamy dokładnie i chwilę miksujemy (aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę). Następnie miksujemy mleko z rozpuszczoną galaretką w garnuszku, kilka minut na niskich obrotach, aż zrobi się z tego gęsta piana. Przelewamy taką pianę do miski z pozostałymi składnikami i mieszamy chwilę łyżką. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki i voilà :)