Składniki
- 160 g Chleb żytni razowy
- 160 g Jabłko
- 25 g Jogurt naturalny 2%
- 6 g Majonez lekki
- 110 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 10 g Oliwa z oliwek
- 80 g Pomidor
- 25 g Sałata
Kanapka z piersią z kurczaka, pomidorem i sałatą
Składniki dodatkowe: - przyprawa do kurczaka (ziołowa) - sól/pieprz wg uznania - kurkuma - czosnek Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pomidora umyć i pokroić, sałatę umyć. Gotowane mięso położyć na liściu sałaty z pomidorem, polać sosem czosnkowym. Ułożyć na bułce. Na deser jabłko