Składniki
- 100 g Burak
- 20 g Cebula
- 80 g Jabłko
- 60 g Jogurt naturalny 2%
- 120 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 30 g Orzechy włoskie
- 50 g Ryż paraboliczny (parboiled)
- 10 g Sałata
600 kcal
Ciekawe rozwiązanie dla lubiących gotowanie z pomysłem.
Zmielić jak najdrobniej orzechy z czosnkiem w mikserze. Dodać łyżkę zimnej wody, by lepiej połączyć składniki. Doprawić solą i pieprzem. Powoli ubijać z oliwą oliwek i jogurtem naturalnym aż do uzyskania gęstego sosu o konsystencji majonezu. Dodać pietruszkę. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego i posmarować dokładnie powstałą marynatą. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Ryż ugotować na sypko. Buraki ugotować na parze lub w wodzie. Zetrzeć na tarce i dodać drobno posiekaną cebulę oraz starte na tarce jabłko. Przyprawić solą i pieprzem.