Składniki
- 30 g Cebula
- 1 szt Jajo kurze całe
- 250 g Kalafior
- 20 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 150 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 20 g Oliwa z oliwek
- 70 g Papryka czerwona
- 70 g Papryka zielona
- 100 g Pieczarki
- 100 g Ser mozzarella
Pizza bezglutenowa
Kalafiora pokroić, ugotować w wodzie lub na parze ugnieść na pastę. Dodać oliwę, jaja i część rozdrobnionej mozzarellę. Wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić blachę. Mięso podsmażyć i odstawić. Przygotowaną wcześniej masę rozprowadzić równomiernie na blaszce do pieczenia tworząc placek grubości 1 - 1,5cm grubości z lekko grubszymi brzegami. Piec ok 15 - 20min. Następnie wyjąć pizzę (nie wyłączając piekarnika), posmarować koncentratem zmieszanym z wodą lub przecierem pomidorowym, obsypać mięsem, warzywami (dowolnymi), pieczarkami i resztą mozzarelli, posypać bazylią, oregano i pieprzem. Piec raz jeszcze ok 10 - 15 min aż ser roztopi się. Następnie wyjąc i pokroić na kawałki