Składniki
- 140 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 7 g Oliwa z oliwek
- 20 g Orzechy włoskie
- 90 g Pomidor
- 35 g Sałata
Pierś z kurczaka w marynacie z sałatą, pomidorem i orzechami
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na jak najdłuższe plastry. Lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą morską oraz pieprzem i przyprawą do kurczaka.W głębokim talerzu wyciśnięty czosnek oraz oliwę z oliwek. Filety z kurczaka moczyć chwilę w marynacie. Rozgrzać grill lub piekarnik. Ułożyć piersi z na kratce na rozgrzanym grillu lub na blasze w piekarniku. Grillować / piec mięso do uzyskania pożądanej smakowitości (grill zazwyczaj po 4 - 7 minut na stronę, w piekarniku trochę dłużej - zależnie od tego jak cienkie są plastry mięsa). Pilnować by nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku.. Podawać na liściu sałaty z plastrem pomidora i orzechami.