Składniki
- 8 g Miód pszczeli
- 120 g Noga (udo) kurczaka
- 10 g Oliwa z oliwek
- 60 g Papryka czerwona
- 100 g Ryż paraboliczny (parboiled)
Aromatycznie i na słodko, potrawa dla prawdziwych poszukiwaczy smaku.
Mięso należy umyć pod strumieniem wody i obrać ze skóry, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Blachę piekarnika należy wyłożyć folią aluminiową. Marynatę przygotowujemy w następujący sposób: musztardę łączymy z miodem i łyżką oliwy, następnie dodajemy koperek i skórkę pomarańczową oraz przyprawy. Mięso najlepiej trzymać w marynacie przez około godzinę, ale może być krócej. Po tym czasie wkładamy do piekarnika, uprzednio dodatkowo pokrywając mięso marynatą. Mięso pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 190*C na środkowej szynie. W między czasie ugotować należy pod przykryciem ryż w lekko osolonej wodzie. Potrawę podawać należy z warzywami takimi jak pomidory, papryka, sałata czy ogórek.