Składniki
- 30 g Cebula
- 20 g Jogurt naturalny 2%
- 25 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 70 g Makaron razowy
- 100 g Mintaj (świeży)
- 14 g Oliwa z oliwek
- 80 g Pomidor
Mintaj w pomidorach z makaronem
Składniki dodatkowe: Przyprawy do ryby (pieprz, sól, przyprawa do ryb itp) Przyprawy do sosów (bazylia, oregano, lubczyk itp) Pietruszka nać Umytą rybę osuszamy i nacieramy przyprawami i odstawiamy na ok. 15-20 min. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę i kroimy na cienkie plastry. Cebule kroimy w krążki lub dowolnie. Jogurt miksujemy z koncentratem, oliwą i przyprawami, mieszamy, gotujemy chwilę w rondelku. Nastawiamy piekarnik na 190-200 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Układamy rybę, zalewamy sosem, kładziemy plastry pomidora i cebulę, ewentualnie przyprawiamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-20 min. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Danie podajemy udekorowane pietruszką zieloną.