Składniki
- 110 g Dorsz (świeży)
- 8 g Oliwa z oliwek
- 100 g Pomidor
- 30 g Rukola
- 50 g Ryż paraboliczny (parboiled)
- 5 g Sezam
389 kcal
Cóż zdrowszego od ryby morskiej?
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Rybę oczyścić z ości, ułożyć na talerzu skórką do dołu, oprószyć solą, pieprzem, wysmarować lekko oliwą. Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni i posypać nimi dorsza, docisnąć. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C, rozgrzać blachę do pieczenia. Na gorącą blachę ułożyć rybę skórką do dołu i wstawić do piekarnika na 15 minut. Przygotować dressing cytrynowy łącząc w miseczce: oliwę, sok z cytryny (w relacji 2:1), odrobinę startej skórki z cytryny, szczyptę soli morskiej. Polać rybę, posypać pieprzem cayenne i udekorować rukolą i pomidorem.