Składniki
- 40 g Białko jaja kurzego
- 15 g Duńskie masło (Lurpak)
- 240 g Fasola czerwona konserwowa
- 100 g Jabłko
- 1 szt Jajo kurze całe
- 30 g Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 50 g Ksylitol
- 50 g Mleko 1,5% (bez laktozy)
Lubicie czkekoladowe ciasta? Jesteście na redukcji? Tęsknicie za czymś słodkim w tym okresie? Jeśli wszystkie wasze odpowiedzi brzmią: tak, to ten przepis jest jak najbardziej dla was!
Fasolę odsączamy z wody (z puszki 400g po odsączeniu pozostanie 240g) blendujemy ją z jabłkiem, jajem, białkiem jaja, mlekiem i masłem na gładką masę. Następnie dodajemy suche składniki, czyli kakao, proszek do pieczenia i ksylitol (można użyć słodziku), opcjonalnie można dodać ok 25-30g odżywki białkowej o smaku czekoladowym. Wszystko dokladnie blendujemy. Całość wlewamy do uprzednio delikatnie spryskanego / posmarowanego tłuszczem naczynia. Tylko w celu zabezpieczenia przed przywieraniem. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach.