Składniki
- 100 g Kapusta
- 90 g Marchew
- 10 g Oliwa z oliwek
- 50 g Papryka czerwona
- 40 g Pieczarki
- 30 g Por
- 50 g Ryż paraboliczny (parboiled)
- 100 g Wieprzowina (szynka surowa)
579 kcal
Zaletą jej potrawy jest długi czas przydatności do spożycia. Idealny posiłek na dłuższe wyjazdy.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, mielone mięso (z chudej szynki) doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i curry i gotować na parze przez ok 20 minut. Sparzyć liście kapusty, (można chwilę podgotować by stały się miękkie). Marchew zetrzeć na tarce, pieczarki, paprykę, por pokroić w kostkę i dusić w głębokim garnku na niewielkiej ilości oliwy. Ugotowany ryż zmieszać z ugotowanym mięsem. Z tak przygotowanego farszu formować małe walce i układać na liściach kapusty. Zawinąć i ułożyć na warzywach. Dusić ok. 15 - 20 min.