Składniki
- 150 g Mintaj (świeży)
- 10 g Oliwa z oliwek
- 60 g Papryka czerwona
- 70 g Papryka zielona
- 70 g Pomidorki koktajlowe
- 50 g Ryż paraboliczny (parboiled)
Dietetycznie i zdrowo, warto dodać lekki sos na bazie jogurtu.
Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami. Odstawić na trochę do lodówki. Por opłukać, odciąć piętkę i zielone liście, a resztę pokroić drobno. Seler oskrobać i pokroić w kawałki. Papryki umyć, wybrać gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Na posmarowanej oliwą blasze ułożyć filety, jeden koło drugiego. Rozłożyć na nich równomiernie warzywa i posypać solą i pieprzem. Skropić oliwą i przykryć blachę folią aluminiową. Wstawić danie na 20 - 25 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Po ok 10 - 15 minutach zdjąć folię i piec jeszcze około 10 minut. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Pomidorki umyć i przekroić. Podawać wszystkie składniki razem.