Składniki
- 20 g Cebula
- 35 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 50 g Makaron pełne ziarno (Lubella)
- 120 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 12 g Oliwa z oliwek
- 75 g Pomidorki koktajlowe
463 kcal
Wersja z makaronem pełnoziarnistym jest lekko innym rozwiązaniem ale smakuje także doskonale.
Makaron pełnoziarnisty spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy posiekaną cebulę i zmielony lub drobno pokrojony filet z kurczaka (lub indyka) Dodać trochę wody, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy (papryka, pieprz, sól i przyprawa do kuchni włoskiej). Po 10-15 minut duszenia sos jest gotowy do polania spaghetti. Danie udekorować listkami bazylii lub pietruszki i pomidorkami koktajlowymi.