Składniki
- 150 g Cukinia
- 70 g Marchew
- 150 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 14 g Oliwa z oliwek
- 120 g Ryż paraboliczny (parboiled)
- 20 g Seler naciowy
- 100 g Szpinak (mrożony)
Propozycja dla lubiących trochę zabawy w kuchni, ale warto!
Pierś naciąć tak, by powstała duża kieszeń. Mięso posypać wewnątrz solą i pieprzem (i trawą cytrynową). Do środka włożyć przekrojoną dymkę. Pokroić marchew, cukinię i seler. Blanszować przez minutę we wrzącej wodzie, odcedzić i wymieszać z sosem sojowym. Takim farszem nadziewać piersi, zawijając kawałki mięsa (warzywa które zostaną można chwilę parować i podać z mięsem jako dodatek). Umyć szpinak odsączyć i osuszyć na papierowych ręcznikach. Dokładnie owinąć liśćmi szpinaku piersi z kurczaka. Ułożyć mięso w naczyniu do gotowania na parze i gotować przez 20-25 minut, aż będzie miękkie. Podać z ryżem polanym olejem lnianym.