Składniki
- 120 g Marchew
- 130 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry
- 40 g Mleko 0,5 %
- 15 g Oliwa z oliwek
- 60 g Pieczarka uprawna, świeża
- 30 g Seler korzeniowy
- 20 g Śliwki suszone
- 250 g Ziemniaki, średnie
517 kcal
Przepych aromatów i fantastyczne połączenie, danie dla prawdziwych smakoszy.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodając pokrojoną drobno cebulę, pokrojone suszone śliwki pieczarki, starty na tarce o grubych oczkach seler oraz posiekany czosnek. Całość zamieszać i piec w temp. 180 stopni około 20 minut. Ziemniaki i marchew ugotować na parze, następnie przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać ciepłe mleko, oliwę z oliwek, gałkę muszkatałową, sól i pieprz do smaku. Całość zmiksować. Na talerzu ozdobić zieloną natką.