Składniki
- 80 g Brokuły
- 30 g Jogurt naturalny 2%
- 5 g Majonez lekki
- 120 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 7 g Oliwa z oliwek
- 20 g Orzechy włoskie
- 100 g Ryż paraboliczny (parboiled)
- 20 g Sałata
Standardowy i jednocześnie pełen smaków posiłek. Orzechy sprawiają, iż ryż wcale nie jest nudny.
Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł ugotować na parze lub w wodzie przez około 7-8 minut. Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Filet położyć na talerzu na liściu sałaty, polać sosem czosnkowym. Ryż skropić oliwą z oliwek i zmieszać z pokruszonymi orzechami włoskimi.