Składniki
- 120 g Brokuły
- 30 g Cebula
- 15 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 90 g Makaron razowy
- 50 g Marchew
- 80 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 15 g Oliwa z oliwek
- 90 g Pomidor
- 30 g Seler
607 kcal
Mniej tradycyjne ale także ciekawe rozwiązanie na makaron, mięso i sos.
Mięso zmielić lub ewentualnie pokroić na niewielkie kawałki, posypać czerwoną papryką. Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na patelni, dodać mięso oraz startą na tarce o grubych oczkach marchew i seler. Po kilku minutach podsmażania, dodać pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Na koniec dodać rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek. Brokuły ugotować na parze lub w wodzie, nie dopuszczając do rozgotowania.