Składniki
- 50 g Kapusta
- 100 g Marchew
- 100 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 13 g Oliwa z oliwek
- 40 g Papryka czerwona
- 80 g Pomidor
- 20 g Por
- 40 g Ryż paraboliczny (parboiled)
448 kcal
Jedna z ulubionych kompozycji naszych dietetyków.
Mięso pokroić na małe kawałki, skropić oliwą z oliwek, przyprawić przyprawą 5 smaków. Pora pokroić w krążki, marchew w podłużne paski o długości około 2 cm, kapustę i paprykę w długie kawałki . Pokrojone warzywa wrzucić na patelnię z minimalną ilością tłuszczu i podsmażyć, mieszając od czasu do czasu. Po około 3 minutach dodać mięso, podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać niewielką ilość wody i dusić pod przykryciem przez około 20 minut. Na koniec dodać rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ryż ugotować na sypko, skropić oliwą z oliwek. Pomidorami udekorować talerz.