Składniki
- 20 g Cebula
- 100 g Kalafior
- 15 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 90 g Krojone pomidory z ziołami
- 220 g Noga (udo) kurczaka
- 10 g Oliwa z oliwek
- 50 g Ryż paraboliczny (parboiled)
573 kcal
Aromatyczna i smaczna kombinacja, dzięki której kolejne udo z kurczaka daleko odbiega od monotonii dietetycznej.
Udka z kurczaka natrzeć oliwą z oliwek, posypać przyprawą do kurczaka. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidory zmieszać z koncentratem pomidorowym, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę słodką. Całość sosu przelać do naczynia żaroodpornego. Mięso z sosem piec w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut. Ryż ugotować na sypko. Kalafior ugotować w wodzie lub na parze, nie dopuszczając do rozgotowania.