Składniki
- 100 g Brokuły
- 40 g Jogurt naturalny 2%
- 70 g Kasza jaglana
- 5 g Majonez lekki
- 100 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 7 g Oliwa z oliwek
- 12 g Orzechy włoskie
- 20 g Sałata
Kasza jaglana posiada wiele walorów i świewtnie smakuje, tutaj w połączeniu z kurczakiem.
Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuły ugotować na parze lub w wodzie przez około 7-8 minut. Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Filet położyć na talerzu na liściu sałaty, polać sosem czosnkowym. Kaszę skropić oliwą z oliwek i zmieszać z pokruszonymi orzechami włoskimi.