Składniki
- 20 g Cebula
- 20 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 65 g Krojone pomidory z ziołami
- 110 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 13 g Oliwa z oliwek
- 60 g Papryka czerwona
- 70 g Ryż paraboliczny (parboiled)
Wersja z piekarnika smakuje chyba lepiej ale gotowana na parzę oferuje więcej walorów zdrowotnych. Wybór nie jest łatwy.
Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzany oliwę i chwilkę smażyć. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i czosnek. Warzywa dusić do miękkości, dodać 1/2 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec odlać 1/2 sosu i zmiksować. Wymieszać z pozostałą częścią sosu. Dodać pietruszkę. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, nie dopuszczając do rozgotowania. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek.