Składniki
- 30 g Cebula
- 10 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 50 g Krojone pomidory z ziołami
- 100 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 6 g Oliwa z oliwek
- 5 g Papryka chilli
- 60 g Papryka czerwona
206 kcal
Doskonały sos, który z pewnością wykorzystacie nie tylko przy tej potrawie.
Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Cebulę, czosnek, paprykę chilli oraz paprykę czerwoną pokroić na bardzo drobne kawałki. Podsmażyć 2-3 minuty na patelni na minimalnej ilości tłuszczu, a następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 8 minut, doprawić pieprzem wg uznania. Mięso podawać na liściu sałaty, polane sosem.