Składniki
- 100 g Marchew
- 100 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 12 g Oliwa z oliwek
- 50 g Papryka zielona
- 35 g Pietruszka
- 50 g Ryż paraboliczny (parboiled)
452 kcal
Bardzo lekki, zdrowy i aromatyczny posiłek.
Mięso i warzywa umyć, przyprawić, włożyć do naczynia do gotowania na parze (oprócz papryki). Gotować przez około 20 - 30min. Nie wylewać wody, która zbiera się w ociekaczu. Ugotowane warzywa umieścić w wysokim naczyniu, dolać niewielką ilość wody, która "ociekła" podczas gotowania na parze. Całość zmiksować z dodatkiem szczypty gałki muszkatołowej, lubczyku, pieprzu, ostrej papryki. Ryż gotować pod przykryciem w lekko osolonej wodzie, na talerzu skropić obficie oliwą z oliwek. Pierś z kurczaka i ryż polać kremem z marchewki, posypać natką z pietruszki. Zieloną paprykę pokroić w paski i ozdobić nią talerz.