Składniki
- 40 g Burak
- 50 g Jogurt naturalny 2%
- 50 g Kalafior
- 80 g Marchew
- 120 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 14 g Oliwa z oliwek
- 20 g Pietruszka
- 30 g Seler
- 250 g Ziemniaki
464 kcal
Zaskoczeniem może okazać się kolor kremu warzywnego. Zapewniam jednak, iż smakuje wyśmienicie.
Mięso i warzywa umyć, przyprawić, włożyć do naczynia do gotowania na parze (oprócz ziemniaków). Gotować przez około 20 - 30min. Nie wylewać wody, która zbiera się w ociekaczu. Ugotowane warzywa umieścić w wysokim naczyniu, dolać niewielką ilość wody, która "ociekła" podczas gotowania na parze. Całość zmiksować z dodatkiem jogurtu naturalnego, majeranku, soku z cytryny, pieprzu i soli. Ziemniaki ugotować w mundurkach, na talerzu skropić obficie oliwą z oliwek. Pierś z kurczaka i ziemniaki polać kremem z warzyw.