Składniki
- 50 g Jogurt naturalny 2%
- 70 g Kalafior
- 80 g Marchew
- 120 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 15 g Oliwa z oliwek
- 30 g Papryka zielona
- 40 g Pietruszka
- 130 g Ryż paraboliczny (parboiled)
- 40 g Seler
- 30 g Ser mozzarella light
Krem, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. Dobrze smakuje także z wieprzowiną.
Mięso i warzywa (oprócz papryki) umyć, przyprawić, włożyć do naczynia do gotowania na parze . Gotować przez około 20 - 30min. Nie wylewać wody, która zbiera się w ociekaczu. Ugotowane warzywa umieścić w wysokim naczyniu, dolać niewielką ilość wody, która "ociekła" podczas gotowania na parze. Całość zmiksować z dodatkiem jogurtu naturalnego,lubczyku, pieprzu, ostrej papryki i soli. Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, na talerzu skropić obficie oliwą z oliwek. Pierś z kurczaka i ziemniaki polać kremem z warzyw, położyć na wierzch drobno pokrojoną mozarellę. Zieloną paprykę pokroić w paski i ozdobić nią talerz.