Składniki
- 110 g Brokuły
- 25 g Cebula
- 25 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 100 g Krojone pomidory z ziołami
- 250 g Noga (udo) kurczaka
- 12 g Oliwa z oliwek
- 70 g Papryka czerwona
- 100 g Ryż paraboliczny (parboiled)
Kuchnia meksykańska posiada wielu entuzjastów, oto potrawa specjalnie dla nich.
Udka z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Cebulę, czosnek, paprykę chilli oraz paprykę czerwoną pokroić na bardzo drobne kawałki. Podsmażyć 2-3 minuty na patelni na minimalnej ilości tłuszczu, a następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 8 minut, doprawić pieprzem wg uznania. Ryż gotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Brokuły gotować około 7 minut we wrzątku lub na parze. Mięso podawać na liściu sałaty, polane sosem.