Składniki
- 30 g Cebula
- 50 g Jogurt naturalny 2%
- 5 g Majonez lekki
- 220 g Noga (udo) kurczaka
- 130 g Pomidor
- 100 g Ryż paraboliczny (parboiled)
Propozycja dla lubiących czosnek i sos czosnkowy. Dziś pyszne połączenie z udkiem kurczaka.
Mięso natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso t położyć na talerzu na liściu sałaty, polać sosem czosnkowym. Pomidora pokroić w cząstki, ułożyć na talerzu, posypać pokrojono drobno cebulą i doprawić pieprzem.