Składniki
- 50 g Jogurt naturalny 2%
- 100 g Kasza jaglana
- 5 g Majonez lekki
- 200 g Noga (udo) kurczaka
- 5 g Oliwa z oliwek
- 50 g Papryka czerwona
- 60 g Papryka zielona
- 5 g Sezam
Tak przyrządzone udo to rarytas na każdą okazję.
Udka z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jogurt naturalny połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i niewielką ilość koncentratu pomidorowego lub keczupu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso położyć na talerzu na liściu sałaty, polać sosem czosnkowym. Kaszę skropić oliwą z oliwek i zmieszać z sezamem i drobno pokrojonymi paprykamii.