Składniki
- 30 g Cebula
- 90 g Marchew
- 200 g Noga (udo) kurczaka
- 10 g Oliwa z oliwek
- 10 g Płatki migdałowe
- 120 g Pomidor
- 10 g Rodzynki
- 70 g Ryż paraboliczny (parboiled)
- 15 g Śliwki (suszone)
- 10 g Żurawina (suszona)
737 kcal
Posiłek ale amatorów drobiu na słodko. Bakalie fantastycznie dopełniają wartość odżywczą potrawy.
Mięso umyć, osuszyć natrzeć przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, marchew, rodzynki, żurawinę, śliwki. Piec w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni. Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, na talerzu skropić oliwą z oliwek i posypać płatkami migdałowymi. Pomidora pokroić na cząstki i ozdobić nim talerz.