Składniki
- 20 g Cebula
- 100 g Kalafior
- 120 g Noga (udo) kurczaka
- 10 g Oliwa z oliwek
- 70 g Pieczarki
- 5 g Sezam
- 500 g Ziemniaki
578 kcal
Pieczony kurczak zawsze smakuje wyśmienicie, dodatek czosnku i pieczarki doskonale uzupełniają aromat.
Mięso natrzeć oliwą z oliwek oraz przyprawą do kurczaka i włożyć do naczynia żaroodpornego. Pokroić cebulę, czosnek i pieczarki, położyć obok mięsa. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut. Kalafior gotować w wodzie lub na parze, aż do zmięknięcia - około 15 minut. Odcedzić, dodać odrobinę pieprzu, soli oraz posypać sezamem. Ziemniaki gotować w mundurkach, na talerzu posypać koperkiem.