Składniki
- 20 g Cebula
- 100 g Kalafior
- 15 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 70 g Krojone pomidory z ziołami
- 130 g Noga (udo) kurczaka
- 10 g Oliwa z oliwek
- 40 g Papryka zielona
- 250 g Ziemniaki
Połączenie pachnące egzotyką, doskonała propozycja na kolacje dla dwojga.
Udka z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Cebulę, czosnek, paprykę chilli oraz paprykę zieloną pokroić na bardzo drobne kawałki. Podsmażyć 2-3 minuty na patelni na minimalnej ilości tłuszczu, a następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 8 minut, doprawić pieprzem wg uznania. Ziemniaki gotować w mundurkach. Kalafior gotować około 10 minut we wrzątku lub na parze. Mięso podawać na liściu sałaty, polane sosem.