Składniki
- 30 g Cebula
- 70 g Jogurt naturalny 2%
- 80 g Marchew
- 200 g Noga (udo) kurczaka
- 90 g Ogórek
- 30 g Pietruszka
- 100 g Ryż paraboliczny (parboiled)
642 kcal
Dietetyk PT Team uwielbia tzatziki, tutaj kolejna propozycja wykorzystanie tegoż dodatku.
Mięso umyć, osuszyć natrzeć oliwą i przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, pietruszkę i marchew. Piec w piekarniku przez około 30 minut w temp. 180 stopni. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, nie dopuszczając do rozgotowania. Przygotowanie tzatziki: Obranego ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok z ogórka i odlać. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu naturalnego. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.